Informatii generale
- Categorie: Web
- Judetul: București
- Surse: GitHub - Biblioteca-Voluntarului/Lucrare-Biblioteca-Voluntarului: „Biblioteca Voluntarului” a luat naștere din dorința de a realiza o platformă prin intermediul căreia elevii să poată găsi în mod facil oportunități de voluntariat. Astfel, site-ul a fost proiectat ca un spațiu de întâlnire al cererii cu oferta de activități făcute voluntar (piață a voluntariatului), dedicat ambelor părți implicate în proces.
- Homepage: https://bibliotecavoluntarului.ro
Descriere
Proiectul „Biblioteca Voluntarului” a luat naștere din dorința de a realiza o platformă prin intermediul căreia elevii să poată găsi în mod facil oportunități de voluntariat. Astfel, site-ul a fost proiectat ca un spațiu de întâlnire al cererii cu oferta de activități făcute benevol, dedicat atât celor care caută să întreprindă acțiuni de voluntariat, cât și celor care oferă astfel de oportunități.
Structura platformei se aseamănă cu cea a unei pagini de socializare, anunțurile organizațiilor și ale instituțiilor care caută voluntari luând forma unor postări ce cuprind toate detaliile referitoare la proiect și o modalitate facilă de înscriere. Atât voluntarii cât și asociațiile sau organizațiile care aleg să utilizeze platforma noastră își vor putea crea conturi în care se vor regăsi câmpuri dedicate descrierilor, CV-urilor sau a altor date relevante.
Tehnologii
În procesul de programare a platformei „Biblioteca Voluntarului” am acordat o atenție sporită acelor elemente care ar putea duce la erori sau probleme în ceea ce privește rularea tuturor liniilor de cod.
Întrucât site-ul instrumentează conturi de utilizatori (structurate diferit pentru voluntari și ONG-uri), construcția bazei de date ce stochează informațiile corespunzătoare fiecărui cont a fost realizată în vederea prevenirii creării mai multor conturi cu același nume de utilizator sau aceeași adresă de e-mail.
Totodată, structura codului permite compararea datelor introduse la înregistrarea pe platformă cu numele sau adresa de e-mail introduse ulterior la fiecare logare în cont ori cerere de înscriere la activități, fără a genera erori de asociere între conturi și utilizatori. Acest lucru este posibil prin stabilirea unor chei primare sau secundare în fiecare tabel existent în baza de date denumită biblioteca voluntarului, dar și prin atribuirea automată a unui ID fiecărei înregistrări.
Pentru scrierea liniilor de cod am utilizat următoarele limbaje de programare: HTML (pentru structura de bază a paginii), CSS (pentru majoritatea elementelor de design), PHP (pentru preluarea informațiilor oferite de către utilizatori la înregistrare), Java Script (pentru afișarea mesajelor interactive), Baze de date realizate în SQL (pentru stocarea datelor colectate de la utilizatori).
La prima interacțiune cu platforma, orice nou utilizator este ghidat spre a-și crea un cont, urmând ca dățile următoare să se autentifice prin introducerea e-mailului sau a username-ului și a parolei stabilite la început.
Prin apăsarea butonului „Creare cont” se va desfășura un submeniu de unde utilizatorul trebuie să își selecteze statutul: voluntar sau ONG. Odată realizat acest pas, va apărea interfața formularului de înscriere, acesta fiind corelat cu baza de date, tabelele conturi utilizatori și conturi asociații. Ulterior completării acestuia, autentificarea („Autentificare” → „Voluntar”/ „ONG”) se face pe baza unui alt formular a cărui misiune este să caute datele introduse în baza de date și să realizeze conectarea utilizatorului în contul său.
În dependență de cine administrează contul (voluntarul sau ONG-ul), interfața acestuia diferă prin setul de opțiuni pe care le afișează.
Totuși, prima opțiune („Datele contului”) va afișa toate datele introduse la realizarea contului, oferind posibilitatea ca acestea să fie actualizate oricând. Odată introduse datele în formularul pentru autentificare, acestea sunt căutate în baza de date, iar programul va afișa interfața contului de voluntar, alături de username-ul, numele și e-mailul persoanei. Prin apăsarea butonului „Despre mine” se va deschide o altă pagină ce oferă voluntarului posibilitatea de a-și încărca o descriere a personalității, a pasiunilor sau a experienței, alături de un CV, având, totodată, posibilitatea de a-și actualiza datele ori de câte ori își dorește. Toate aceste elemente vor fi vizibile pentru ONG-uri. Butonul „Voluntariatele mele” oferă posibilitatea voluntarului de a vizualiza o listă completă cu voluntariatele la care s-a înscris, alături de datele complete pentru fiecare și statusul care anunță dacă acesta mai este valabil sau nu. Odată introduse datele în formularul pentru autentificare, acestea sunt căutate în baza de date, iar programul va afișa interfața contului de ONG, alături de numele, CUI-ul/CIF-ul și e-mailul asociației. Butonul „Despre structură”, asemenea corespondentului din contul voluntarului, oferă posibilitatea acesteia de a-și încărca și actualiza o descriere concepută să familiarizeze voluntarii cu activitatea ONG-ului atunci când aceștia îi accesează profilul. Contul ONG-ului oferă acestuia posibilitatea de a încărca în mod automat pe platformă oportunități de voluntariat prin intermediul butonului „Propune o activitate de voluntariat”. Astfel, se deschide o altă pagină sub forma unui nou formular ce are rolul de a colecta o serie de date despre activitate și de a le stoca într-un tabel din baza de date denumit oferte voluntariat. Totodată, prin apăsarea butonului „Vezi înscrierile” se va desfășura o listă a profilurilor tuturor voluntarilor înscriși, acestea cuprinzând descrierea și CV-ul fiecăruia.
Cerinte sistem
➼ Device electronic conectat la o rețea de internet ce poate accesa un motor de căutare
➼ Existența unei adrese de e-mail în vederea utilizării platformei
➼ Memorie RAM minimum 2GB
➼ Orice tip de procesor Intel, AMD etc.
➼ SO: Windows, Linux, MacOS
Realizatori
GEORGE-EDUARD NEDELESCU
- Scoala: Colegiul Național „Gheorghe Șincai”
- Clasa: 12
- Judet: București
- Oras: Sector 4
ALEXANDRA-CRISTINA CANĂ
- Scoala: Colegiul Național „Gheorghe Șincai”
- Clasa: 12
- Judet: București
- Oras: Sector 3