Informatii generale
- Categorie: Soft
- Judetul: Cluj
Descriere
Ce este Info Center?
o Un program care reprezintă o platformă de învăţare şi aprofundare a cunoştinţelor la materia Informatică (clasele 9-12) (limbaj: C++)
o Este format din două zone: pentru elev şi pentru profesor.
De ce Info Center?
o Reprezintă un ajutor pentru profesor prin faptul că poate ajuta elevul să îşi aprofundeze şi să îşi testeze singur cunoştinţele.
o Programul reprezintă o alternativă pentru modul clasic de predare în şcoli.
o Profesorul poate adăuga foarte uşor conţinut la categoriile: Lecţii, Teste, Probleme.
o Aplicaţia se poate folosi acasă, de către elevi – se actualizează când este conectată la internet.
Tehnologiile si librăriile folosite
o .NET Framework 3.5 (C#)
o Microsoft Access Database
o Telerik RibbonBar
o #TextBox – editor de text
Detalii aplicaţie
- Zona pentru elevi - utilizare
Această zonă este utilizată de elevi, deoarece nu se pot face modificări care să afecteze conţinutul. Ea este compusă din 4 părţi: Lecţii, Teste, Probleme, Compilator. Lecţiile, testele si problemele au un atribut dificultate - care reprezintă gradul de cunoştinţe necesar pentru parcurgerea acestora. De asemenea, acestea sunt grupate în funcţie de categoria de materie unde se situează (e.g.: stive, cozi, grafuri, etc.)
a) Lecţii
Elevul poate naviga prin lecţiile puse la dispoziţie. Lecţiile sunt afişate in format HTML. Acestea pot conţine si elemente de genul: animaţii, imagini, sunete, clipuri video, etc. Lecţiile pot avea asociate anumite probleme sau teste, astfel, după parcurgerea lecţiei, elevii să poată să exerseze şi să se testeze.
b) Teste
Testele reprezintă o colecţie de întrebări. Aceste întrebări pot fi de două tipuri: Întrebări grilă sau întrebări simple. Cele grilă conţin 4 itemi din care elevul va alege o singură opţiune. Cele simple, verifică răspunsul elevului, cu cel setat de profesor. Acest gen de întrebări trebuie să aibă o soluţie unică (e.g.: număr, şir de caractere, dar nu drumurile existente intr-un graf). Testele vor afişa corectarea răspunsurilor elevului, si vor afişa rezultatul final, prin adunarea punctelor obţinute prin răspunderea corecta la întrebări.
c) Probleme
Problemele reprezintă rezolvări complete ale unor cerinţe. Ele pot fi compilate in compilator şi verificate cu date de test. Problemele au cuvinte cheie asociate care facilitează găsirea unor probleme care au o anume cerinţă de rezolvat. Există de asemenea şi posibilitatea de a se caută prin titlul sau cerinţa problemelor, sau să se salveze codul sursă într-un fişier pe disc.
d) Compilator
Compilatorul reprezintă un mic mediu de dezvoltare a programelor scrise de elev. Acesta afişează erorile în cazul în care, codul sursă al elevului nu este scris corect. O facilitate foarte importantă, este aceea de testare a problemei. Astfel, utilizatorul poate rezolva o anumită problemă, după care, cu ajutorul compilatorului va verifica dacă datele de ieşire rezultate ca urmare a rulării problemei pe un set de date de intrare, sunt la fel ca cele specificate de profesor, sau chiar de însuşi elevul, acesta având posibilitatea de a-şi introduce propriile date de test.
- Zona profesorului – administrare
Această zonă este folosită de profesor pentru a administra foarte uşor conţinutul afişat în zona elevului. Accesul către această zonă se face doar pe baza unui nume de utilizator si parolă. La fel ca si zona pentru elev, aceasta este împărţită în: Lecţii, Probleme şi Teste. Problemelor şi testelor le pot fi specificate şi tipul, aceasta reprezentând zona de materie căreia îi sunt dedicate (exemplu: stivă, coadă, backtracking, etc.)
a) Lecţii
Lecţiile sunt administrate foarte simplu. Aici putem specifica un titlu, dificultate, locaţia fişierului lecţiei (în format HTML), precum şi problemele si testele asociate.
b) Probleme
La probleme pe lângă atributul dificultate şi titlu, prezent şi la teste şi lecţii, mai apar câteva noi. Problemei îi setăm în prealabil o cerinţă, apoi codul sursă care reprezintă rezolvarea problemei. La final există posibilitatea de a adăuga date de test, prin care elevul îşi va putea verifica propriul său program. Pentru limitările acestui sistem de verificare citiţi in detaliu rubrica Observaţii, secţiunea 3.
c) Teste
Testul este compus din mai multe întrebări. Acestea pot fi de tip grilă sau simple. Testul poate fi personalizat prin posibilitatea de a specifica punctajul acordat din oficiu, cât şi punctajul fiecărei întrebare în parte.
Tehnologii
MS .NET Framework 3.5, MS Access DB
Cerinte sistem
SO: Windows 2000 SP5, Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Linux (In mare parte orice suporta .NET Framework)
Hardware: 128MB Ram, Procesor 1Ghz, Spatiu HDD: 30 MB
Realizatori
Dolean Timotei
- Scoala: Liceul de Informatica “Tiberiu Popoviciu”
- Clasa: XII
- Judet: Cluj