Stiu ca in anii precedenti concursul OPEN s-a tinut numai pentru cele mai bune proiecte de la categoria Webdesign… Anul asta va fi tot la fel sau va fi un OPEN si pentru sectiunea de soft?
Multumesc
Daca in cazul sectiunii de web este viabila organizarea unui OPEN, pentru software este mult mai greu. Asta deoarece nu poti face un software in o zi - doua, pe cand la web se poate face macar o “schita” de site intr-o zi - doua. Apoi mai trebuie sa ne gandim ca spre deosebire de web unde exista o singura categorie, la software sunt mai multe subcategorii (utilitar, educational, jocuri). Daca s-ar face un OPEN la software, orice tema am da, tot timpul ar fi cineva care ar zice ca nu este corect (de exemplu daca s-ar da un software utilitar cei de la jocuri, sau software educational probabil ca ar avea obiectii).
Anul acesta (OPEN==Notepad && Photoshop 3 && 1h||DigiCam)?
In 48 de ore? Imi pare rau ca intreb asa, e prima participare
si acum nu am timp sa stau prea mult sa fac un browse extensiv
pe infoeducatie.ro
Multumesc
Conditiile nu sunt chiar asa de austere. Se pot folosi si alte programe atata timp cat le puneti la dispozitie si celolartor concurenti. Ce-i drept ca anul trecut a fost un pic mai auster. Le-am pus concurentilor la dispozitie doar un laptop PII pentru a vedea ce se poate face in aceste conditii. Si daca te vei uita pe lucrarile de la open de anul trecut vei observa ca se pot face destul de multe. In privinta camerei digitale: noi va punem la dispozitie o camera dar nu va interzicem sa folositi camera voastra sau a unui prieten. Asa va puteti folosi si 48 de ore camera daca o aveti, sau daca o puteti imprumuta de la cineva.
nu inteleg de ce sa limitezi concurentii la o anumita configuratie, anumit soft, etc… din moment ce sunt computere mai bune disponibile in tabara de ce sa nu fie folosite, cat despre soft… depinde de fiecare ce ii place si isi aduce de acasa… eu prefer adobe dar sunt care lucreaza corel si nu se descurca prea bine in photoshop… ei ce se fac? si ar tot fi… corect consider ca ar fi ca fiecare echipa (sau concurent) sa aiba la dispozitie un computer pe care sa poata instala ce soft doreste…
Floppy
corect consider ca ar fi ca fiecare echipa (sau concurent) sa aiba la dispozitie un computer pe care sa poata instala ce soft doreste...
Asa a fost, cat timp respectivii au pus si la dispozitia celorlalti soft-ul pe care l-au folosit. Insa configuratia computerelor nu prea permitea instalarea de soft nou.
Motivatia limitarii la o configuratie hardware e simpla: ca sa vezi cum se descurca in conditii austere. E o provocare.
O sa vezi (poate :smile: ), e distractiv.
floppy la faza ca fiecare sa-si aduca ce vrea nu ai dreptate
sa dau exemplu numai de programator … pai wine k dreamwawer MX …are autocomplete plus multe chestii , in care faci o schitza de interfzta imediat … apoi dai copy paste intr-un editor php tot k autocompletele si care suporta templeturi si are project manager , si php help si tot …pai codezi de rupi , cred ca mi-ai inteles ideea si nu are rost sa ma bag la grafica .
si avand in vedere ca e web …pt ce itzi trebe un comp mai bun de p2 ?..adik scri u mai repede decat el isi poate goli fuferul …(am vazut asta in Stargate SG 1… si tipa a scris 1000 pagini in 2 ore… era sub nu stiu ce influenzta extraterestra) . In fine . parerea mea este ca p2 ajunge .si ca editor notepad … iarasi provocare …acolo nu e syntax colarasing … si alte chestii … in notepad se vede valoarea unui coder (itzi fac reclama teo).
multumesc, mitza… codarea error-free in Notepad e fluffy hard to get
eu am lucrat pe p2 pana iarna asta. si n-am murit. si sistemul a fost ok
si pentru pregatire la nationala la info, si pt Lugoj. ma rog…
mi se pare interesant ca OPENul sa fie privit si primit ca o provocare.
altfel n-ar prea iesi la suprafata creativitatea de baza. adica ce face
sculptorul cu o dalta de cupru si doua pietre. ditai piramida lui Kheops.
in incheiere, prefer Corelul
Cei de anul trecut au lucrat toti in notepad? interesant…oricum , cred ca participantii ar trebui sa-si poate alege “sculele”…daca unii prefera notepad pentru a-si arata calitatile de “coder” , altii poate prefera dreamweaveru pentru a apasa tasta f12 din 2 in 2 minute sa vada ce a iesit din doua linii de cod…probabil bat putin campii dar sunt sigur ca exista si asa ceva…
In al doilea rand…nu cred ca conteaza prea mult cine scrie in notepad si cine o face intr-un program ca dreamweaver care te ajuta mult cand e vorba de cod…ceea ce conteaza este ceea ce reusesti sa “construiesti” in acel scurt interval de timp care iti este dat. Trebuie sa tinem cont de faptul ca tema concursului open nu o sti de acasa…trebuie sa-ti vina ideile pe loc…ceea ce-ti poate da batai de cap…dupa care trebuie sa faci rost de un mic material…ceea ce-ti poate da iar batai de cap…dupa care , in final trebuie sa pui totul cap la cap intr-un timp relatvi scurt…ceea ce pentru unii este dureros…ei bine , din aceasta cauza cred ca particpantii de la concursul open ar trebui sa-si poata alege ei soft-urile…
…ei bine , din aceasta cauza cred ca particpantii de la concursul open ar trebui sa-si poata alege ei soft-urile…
deci bloodpath permite-mi sa fiu foarte impotriva ta la acest aspect …
vine fiecare cu ce vrea ? mi-ai citit post-ul de mai sus si ai citi ce a spus teo …? daca vi cu sculeel tale creste viteza si productivitatea …ti-am spus de editoarele cu autocomplelte cu project anager cu sinteax colarasing
ideea este ca la cod cel putin …sculele astea maresc viteaza f mult
si daca un participant le are si altul nu …itzi dai seama… sti ar fi incorect ca participantzii la open sa foloseasca scule diferite .
si daca se dau niste editoare gen notepad sau wordpad se vede la fiecare coder … cat de bun e … ivetivitatea nu depinde de editor …
daca ii dai un notepad si se descurca sti ca nu a sta cu help-ul de css /html /js /php/mysql …la distantza de un alt tab …si conteaza si chestiile astea f mult …
mai vrei un exemplu ?..mysql… cum faci mai bine tabele …si le modifici …daca sti bine sql … sau daca sti sa foloseste phpmyadmin sau altceva …
eu zic ca ar trebui sa castige la open acei care stapanesc bine limbajele care le folosesc , care au idei f bune si stiu sa le puna in paractica f bine …si repede
pe web …cel mai important e viteza … si daca participantii pot face ceva f rapid in scule de acuma 5 ani (si aicea se vede valoarea participantilor si se poate face departajarea mult mai usor)…fara faciltatzi …in sculele bune …zburnaie …
in concluzie … participantii pot aduce sculele lor …dar juriul sa decida ce sa le dea la participanti …si sa le dea aceleasi scule…
eu zic sa faceti un fel de olimpiada la programarea aia . Nu glumeam, oricum, nu conteaza doar programarea. Conteaza designu, munca pe echipa (cine foloseste compu la un moment dat), comunicare, improvizare, si multe altele.
Si nu in ultimul rand, distractia!
buna idee alex… la faza k programarea , ar fi ceva , dar aia inseamna sa dea punctaj mai mare la cineva care folosete qsort inloc de bubble ?
hm … anyways conteaza si ultimele aspecte care l-ai subliniat …dar cel mai important e produsul finit si jurizarea CORECTA a acestuia
Eu credeam ca e asa, de fapt nu stiu. Adica daca un participant se lauda ca are motor de cautare, nu conteaza algoritmii? Si ma refer la ceva (evident) mai bun ca “banalul” KMP.
mey alex tzi-ai ales exemplu …motorul de cautare …e un query in sql … plus formular
cum se face cautarea e un layer de abstractizare independent de programator. uite un exemplu de complexitatea ar fi un engine pt o pagina web (engine de query cu baza de date(ceva gen PEAR) , engine de layout, creezi meniuri ca si in java s.a.m.d. )… sunt curios daca razboi.ro are :
mai mult decat complexitatea conteaza modul de implementare a complexitatii , adik vai … ma laud cu o pagina cat de complex e ca are 20 de formulare … si vine altul care are un engine de forulare dinamice (noi info are ) cu care se pot face 3 miliarde al doilea zic ca e mai complex nu ? (crede-ma ca stiu)
MySQL 3.23.23+ are suport pentru full-text search index ce merge semnificativ mai bine decat orice implementare client-side, fie ea si cu Boyer Moore, KMP / automate finite.
Aah… si strpos() din PHP (la fel ca strstr() din GNU C) merge mult mai rapid (comparabil chiar cu Boyer Moore) decat algoritmul naiv.
Deci, codarea unei rutine gen KMP pentru un motor de cautare este o idee ne-inspirata.
Discuatia aceasta ridica o problema foarte interesanta.
mesaj catre organizatori
Consider ca ar fi o idee foarte buna ca tema concursului OPEN de anul acesta sa permita SI punctarea unor aspecte precum: dificultatea implementarii, functionalitatea aplicatiei, functiile oferite de aplicatie samd.
Daca in editia trecuta si acum doua editii s-au dat teme strict de creativitate si design grafic (inteleg perfect lucrul acesta, mai ales daca ma gandesc la limita de 12h), ar fi corect ca tema de anul acesta sa permita si evidentierea abilitatilor de programare a concurentilor. Cu putina imaginatie se poate trece dincolo de lucruri obsinuite (importante, dar banal de implementat) precum guestbooks, galerii samd… poate chiar la algoritmi (bineinteles, la un nivel acceptabil).
Nu propun sa se puna foarte mult accent pe aspectul acesta, cat pe idee si functionalitate insa totul trebuie sa fie echilibrat.
Nu trebuie defavorizati cei cu inclinatii spre design dar cu siguranta nici “coder”-ii.
InfoEducatie promoveaza ceea ce se numeste webdevelopment iar aplicatiile web necesita, in afara de acei oameni geniali care pot transforma idei si concepte grafice in imagini digitale, si oameni “cu ciocan si surubelnita” - programatori.
In ultima instanta, multi dintre cei ce vin la InfoEducatie fac informatica la scoala si chiar participa la olimpiade si concursuri.
Din cate stiu eu, majoritatea profesorilor din juriu sunt implicati in organizarea olimpiadei nationale in fiecare an, unii chiar in pregatirea lotului de informatica, deci jurizarea nu poate fi o problema.
Am mai spus lucrul acesta odata pe un topic, si o sa il repet.
De ce sa nu cerem cat mai mult de la participanti ? De ce sa nu incercam sa ridicam stacheta concursului ? In fond, toti ar avea de castigat mai mult.
Va multumesc!
Ma rog…“wicked” dreptate…toti am avea de castigat…dar eu un singur lucru am de zis…totusi nu cereti cam multe? in 12-24ore sa-ti vine inspiratia , sa te folosesti de soft-urile pe care ti le dau ei…sa stai sa faci un design placut si original…sa te folosesti de algoritmi pentru a impresiona in programare…mai pe scurt…sa faci tu in 12ore ce fac altii in 2luni
Noi venim cu niste proiecte de acasa , nu? acele proiecte au toate acele ingrediente enumerate de wicked…cei calificati la baraj nu ar trebui sa mai fie stresati inca o data cu un asemenea proiect. Nu stiu daca am batut unde am vrut eu sa bat…
Un lucru e cert…pe proiectele de acasa se poate vedea ce a lucrat omu…pe proiectele de la open se poate vedea inspiratia de moment…
Si apropo…zicea cineva de echipa…daca cineva n-are echipa? daca este singur…in 12 ore lucreaza cat lucreaza altii in echipa? hmm…
ma …la open nu iti cere nimeni sa faci o lucrare asemanatoare cu ceea care o faci in 2 luni … zic eu ca rostul openului este sa separe aia buni care face ceva fain in 6 luni si aia buni ce fac ceva fain in 2 luni
parerea mea este ca la open nu se exagereaza …nu se cere prea mult … dupa cum s-a mai zis …“de ce sa nu ridicam stacheta”?
si in legatura cu algoritmii .sa se puna accent si pe asa ceva …adr nu sa ne puna sa facem grafuri si impelentari de asa ceva … k aia e algoritmica nu web design …si web programming … si f rar intalnesti asa ceva pe web …si unde e intalnesti e la un nivel super profi . si nici chestii complicate gen …"simulati un stand-alone aplication "
Am sa incerc sa ma fac mai bine inteles.
Sa luam de exemplu tema de la editia trecuta: “Verde crud, verde crud, te mai vad, te mai aud …”.
Este o tema strict de creativitate: idee si concept grafic. Asa si trebuia intrucat au fost disponibile ~12h de lucru.
Insa, anul acesta vor fi doua zile de lucru. Mi s-ar parea normal sa se ceara un site web, nu doar un pliant semi-interactiv.
Si cand ziceam de algoritmi ma refeream la chestii simple… nu grafuri, Doamne fereste! De exemplu, niste rapoarte mai complicate din baza de date a site-ului sau calcularea unor statistici ar fi cateva elemente ce aduc functionalitate in plus site-ului si permit evidentierea abilitatilor de programare. Vi se pare prea mult ?
da normal …deci nu algoritmi …gen ce se fac la clasa… am zis …asa ceva in web se aplica …(daca se aplica) la un super high level …
si nah …daca zici de statistici …ma …is numai query-uri … un select si totul aranjat in o interfatza …eventual un forum ar fi cute …sa ne puna sa facem … acola da programare ) si eu zic k 48 de ore ajunge …deci numai ca sa faci engine-ul forumului …fara facilitatzi …in php ia cam 3 4 ore de codat in continuu …plus 1 ora de implementat user management …si de acolo daca mai ai timp te joci … smilie-uri … pm …access lists (oh …yeah …man i love that) …
sau chiar un site cu user management & stuff pe mai multe nivele de access chiar
ar fi ok daca tema ar fi ceva gen … site-ul firmei X …care se ocupa de taiat frunze la caini …si tre` sa aiba astea …si faci ce apuci ) ar fi super ok …si intra si creativitate si tot