Informatii generale
- Categorie: Multimedia
- Judetul: Hunedoara
- Surse: https://www.youtube.com/watch?v=1DUDssptzEo
Descriere
Trăim într-o lume conectată. În fiecare clipă, datele noastre circulă pe internet – de la mesaje și fotografii, până la informații bancare. Dar cât de sigur e acest spațiu virtual? Odată cu avantajele digitale, au apărut și riscuri uriașe: viruși, atacuri, furturi de identitate. În acest scurt documentar, vei afla cum a apărut internetul, ce pericole aduce și cum te poți proteja. Pentru că în lumea digitală, securitatea nu e opțională – e esențială.
Mi-am dorit ca acest proiect sa fie unul cu impact asa ca am folosit efecte si tranzitii compleze pentru a transmite puternic mesaju. Acest proiect a fost editat in programul After Effects 2023 si randad cu programul Adobe Media Encoder 2023.
Tehnologii
Tehnologii folosite:
Element 3D: glob pământesc, telefon 3D, scris 3D cu textură
GeoLayers: generare hărți dinamice
Camera 3D + Null Objects: pentru mișcări 2D și 3D fluide
Particular: particule pentru flăcări, sferă 3D, logo și efecte ambientale
Saber: contururi animate și efecte de lumină
Figma: pentru design UI/UX modern
Motion Tracking, Slow Motion, Expressions: pentru eficientizarea și controlul animațiilor
Expressions pentru control sincronizat al grupurilor de obiecte 3D
Efecte native After Effects: Glow, Blur, Displacement, Grain, Lens Distortion etc.
Etapele realizării proiectului
Planificare și concept
Am început prin conturarea structurii documentarului și stabilirea temelor-cheie, împărțite pe capitole. Fiecare capitol este reprezentat vizual de o flacără generată cu particule.
Intro – Flăcările capitolelor
Am creat trei layere de particule cu pluginul Particular, fiecare având rolul de a simboliza un capitol din documentar. Cu o cameră 3D și reflexii într-o podea generată în compoziție, am realizat o tranziție cinematică de la o flacără la alta.
Secvența 1 – Istoria internetului
Am animat un homescreen de iPad folosind iconițe PNG luate din Figma, punând accent pe aplicația Safari. Am construit un tabel 3D cu 5 carduri istorice, animate cu effectors și expresii JavaScript, unde cardul “Războiul Rece” se evidențiază sincronizat cu voice-over-ul.
Am introdus un telefon 3D realizat cu Element 3D, în care apare o conversație iMessage animată, iar scena se încheie cu un glob pământesc ultra-realist (glob, nori, atmosferă – fiecare pe layer separat).
Secvența 2 – Pericolele cibernetice
Am recreat interfața Windows 7 și motorul de căutare Google din anii 2000, manual. Apoi, o mască 3D „Anonymous” (model importat) apare, însoțită de texte animate sincronizat cu naratorul. În spatele măștii se află trei modele 3D: un stick USB, o monedă și un server – unite de un cerc de energie generat cu Saber. Scena se încheie cu un grafic crescător.
Secvența 3 – Tipuri de amenintari
Scene cu animații de text simple, linii animate rotativ, iconițe care fac zoom-in spre o sferă de particule generată cu Particular. Această sferă reprezinta tipurile de amenintari.
Secvența 4 – Catastrofe cibernetice reale
Am generat o hartă cu GeoLayers în care sunt marcate zonele afectate de atacurile STUXNET și WANNACRY. Am introdus UI-uri animate (Twitter, Yahoo) recreate în Figma și animate în After Effects. În final, o scenă cu un tabel informativ încheie segmentul.
Secvența 5 – Cum ne protejăm
Am folosit forme, text și particule pentru a ilustra vizual metode de protecție digitală – parole sigure, autentificare în doi pași, recunoașterea e-mailurilor periculoase. Animațiile sunt clare și ușor de urmărit.
Corecție de culoare și aspect vizual
Sharpen aplicat pe toate cadrele pentru accentuarea detaliilor fine și a clarității vizuale.
Red Giant Looks – pentru un grading profesional, cu tonuri reci și atmosferă high-tech, inspirată din estetica documentarelor moderne.
Paletă cromatică echilibrată, bazată pe nuanțe dominante de albastru, mov și roșu, care transmit tensiune, alertă și accentuează tematica digitală.
Calitatea audio și sunet:
Muzică de fundal:https://www.youtube.com/watch?v=u2oa5smqWHE&t=73s&ab_channel=Horvbali
Voice-over narativ, înregistrat clar și sincronizat precis cu scenele vizuale.
Cerinte sistem
Dispozitiv cu ecran de înaltă rezoluție (preferabil Full HD sau superior).
Boxe sau căști de calitate
Acces la internet
Realizatori
Irina Catana
- Scoala: Colegiul National Decebal
- Clasa: 11
- Judet: Hunedoara
- Oras: Deva