"...dar eu unde dau ?"

background


Nu cu foarte mult timp in urma mi se parea foarte amuzant si nejustificat sa aud colegi de-ai mei, mai mari in varsta, intrebandu-se unul pe altul: dar tu unde “dai” la facultate? De fiecare data (zambind) imi fugea gandul la Caragiale si obsesia cetateanului turmentat - dar eu cu cine votez?



Mi se parea destul de anormal sa ajungi in clasa a XII-a si sa nu stii unde “dai” la facultate pentru ca e o varsta la care ar trebui sa fii destul de constient de ce e in capul tau. Insa problema mea -si a multora- e alta…



topicul


Spre deosebire de altii - care nu ai nici cea mai mica idee in legatura cu aceasta decizie - eu am de mult o idee fixa: facultatea mea sa fie legata tare de informatica si sa fie in Bucuresti!


Insa abia de curand am aflat ca povestea e putin mai complicata: exista tot felul de universitati cu tot felul de facultati legate de informatica…



Univ. Buc.: Matematica-Informatica, Informatica


Univ. Politeh.: AC care se ramifica la un moment dat… nu stiu exact ce si cum.



Mi-am dat seama - ca multi alti colegi si prieteni de ai mei - ca de fapt nu stim unde “dam” la facultate… pentru ca nu stim exact care e diferenta dintre ele. Am incercat sa intrebam pe altii care au trecut prin asta deja dar am ajuns la concluzia ca singurii care ne pot lamuri “ce si cum” sunt cei care ne impartasesc interesele - nu degeaba am post-at acest topic pe un forum de “calculatoristi”…



Are cineva ceva de spus? Voi ce ati ales?




numai bune,


wickedman

citeva cuvinte s-ar cuveni folosite pt acelea din invatamintul cu directii “realiste”. este de banuit ca procentul participantilor la concursul infoeducatie/vizitatorii acestui forum care se-ndreapta catre facultati ca filosofie, drept sau litere, este subunitar. de aceea, eu cred ca se cuvin trecute pe lista optiunilor unui viitor student cu dragoste de calculator,fost concurent la infoeducatie, facultati din toate cele trei tipuri: tehnice (automaticile upb, gh. asachi din iasi, timisoara, craiova etc) , universitare (unibuc - mate info) si economice (cibernetica…etc).



despre cibernetica se poate spune ca e locul perfect pt cei ce vor sa stea jumatate din fiecare zi in fata monitorilui pt tot restul vietii si sa n-aiba nici o legatura cu dezvoltarea IT-ului. foarte multe din colegele noastre drage de liceu care iubesc mirc-ul se pregatesc pt ase cu spor.



despre facultatea de mate/info (software related?) se spune ca: “la info invetzi info, la mate invetzi mate, iar la mate-info nu invetzi nimic”. cei care au “reusit” s-o termine (exact, toate examenele de analiza trecute) adesea glumesc nostalgic: “diferenta dintre spitalul de nebuni si FMI? …la spitalul de nebuni, conducerea e sanatoasa…”



la automatica inginerul e antrenat despre fire, bobine si circuite. aceasta facultate e cunoscuta pt a “realiza” multi dintre acei harnici olimpici de fizica ce deprind tainele webdesign-ului prin semestrele ultimului an si inhatzind un job “tare”. asa s-ar explica concurenta la admitere.



cam asa ar fi gindurile mele, sintetizate in: traim in romania; viata e maro.

Nu stiu despre restul, dar la Automatica pot sa iti spun ca lucrurile nu stau asa.



Sumarul este urmatorul:

anul 1: mate, fizica, electrotehnica, putina programare: inutil

anul 2: mate, fizica, tranzistoare & stuff, putina programare: inutil

anul 3: jumatate lucruri cam inutile, jumatate materii utile (legate de informatica, programare, arhitecturi): ce bine ca am scapat de primii doi ani, facultatea parca incepe sa semene cu ce ar trebui

anul 4, sem1: numai cursuri interesante si foarte utile, inveti programare dar si teorie interesanta, legata de arhitecturi, sisteme de operare, retele. facultatea incepe sa iti placa.

anul 4, sem2: ti-ai ales specializarea. aici poti sa faci lucruri super misto, sau interesante si care sa nu muncesti mult, sau neinteresante si sa pierzi vremea. alegerea e a ta, destul de grosiera si nu cum ar trebui, dar ok.

anul 5, sem1: la fel ca anul 4, sem2.

anul 5, sem2: lucrezi la proiectul de diploma



Cu ce te alegi la sfarsit? Daca ai deschis urechile la ce s-a facut in ultimii doi ani, stii cu ce se mananca multe directii, de la proiectarea compilatoarelor pana la programare functionala, nu esti un pierde vara care face php sau mai stiu eu ce.



Esti un inginer care daca a vrut sa invete ceva din facultate a avut ce.

lasand la o parte perioada 2-4 ani cand vroiam “sa ma fac” tractorist, politist, superman etc etc, cam la 5 ani mi-a picat mie fisa ca vreau sa ma fac arhitect… si m-a tinut destul de mult, pana pe la finalul generalei cand din cauza unor neintelegeri cu fizica am hotarat sa trec la un alt “nivel” si sa nu ma supun legilor fizicii, cu care as fi avut f mult de furca la arhitectura… si atunci mi-am indreptat ochii catre game design/informatica… cu computerul facusem cunostiinta de la 4-5 ani si primul l-am avut de cand am terminat clasa I… am ajuns la liceu la informatica dar nici nu terminasem a 9-a ca eu eram satul de pascal si ma distram in dreamweaver si photoshop… eram inca pe atunci printre cei mai buni din scoala la info (primii 3-4) dar interesul a scazut treptat ajungand pana aproape de 0, astfel incat dupa ce am primit computere mai bune la scoala preferam sa ma dau pe net si sa lucrez la diverse proiecte personale in timpul orelor pregatirea pt lucrari si teze constand in 3-4 ore in seara ce le preceda, sa iau si eu un 8-9 acolo…

la mate, desi in generala ma descurcasem fara probleme si fusesem si olimpic eram jale… nici aici nu lucram nimik dar spre deosebire de info aici notele reflectau acest lucru…

din fericire spre sfarsitul clasei a 10-a mi-am dat seama ca Babes info sau ceva de genul chiar nu ar fi locul potrivit pentru mine, mai ales ca intre timp imi devenise destul de drag si swish-ul (de flash imi era lene sa ma apuc… doar eram pe clasa a 10-a… chefuri peste chefuri) si am inceput sa caut alternative… am gasit cateva si am ales pana la urma Cluj, Foto/video/procesare computerizata…

am fost nevoit sa ma reapuc de desen (in generala faceam caricaturi chiar faine) dar pe masura ce am inaintat pe drumul asta mi-a devenit din ce in ce mai clar ca am ales bine si ca mi se potriveste… nu doar ceea ce se face la facultate dar si ca stil de viata… multi s-au aratat f surprinsi de drumul asta destul de ciudat din pctul lor de vedere dar la o privire mai atenta mie mi se pare ca am ramas destul de aproape de arhitectura… am ramas un creator insa am castigat un plus de libertate…

cute :wink:

(vivi) degeaba stii, daca nu aplici !



(Floppy ? tare. pagina din jurnal sau email pt prietena ta ?)

zeddy

(vivi) degeaba stii, daca nu aplici !


Dar macar ai de ales, intre a aplica si a nu aplica.
Cel care nu stie, are o singura optiune. :smile:
zeddy


(Floppy ? tare. pagina din jurnal sau email pt prietena ta ?)



prietena nu am si jurnal nu tin... so.... :unamused: