SAR-24 - Roboti - Caraș Severin - Lucrari 2024 Nationala

Informatii generale

Descriere

“Viața unei persoane e cea mai importantă.” Aceasta frază stă la baza conceptului de Search and Rescue (SAR), o activitate esențială în salvarea vieților umane. Istoria SAR datează din cele mai vechi timpuri, când comunitățile locale își uneau forțele pentru a-și salva semenii în pericol. Cu timpul, metodele de salvare s-au rafinat, iar în secolul XX au fost înființate primele echipe oficiale de SAR. Tehnologia modernă, cum ar fi GPS-ul și dronele, a revoluționat domeniul, permițând intervenții rapide și eficiente în cele mai dificile condiții. Astăzi, SAR este un efort global, implicând colaborarea între agenții guvernamentale, militare și organizații non-profit, toate dedicate aceleiași misiuni sacre: salvarea vieților umane.
SAR-24 este un proiect care vrea să vină în ajutorul echipelor de căutare și salvare prin oferirea de suport în locuri greu și foarte greu accesibile. A fost gândit pentru a fi foarte manevrabil, cu dimensiuni reduse, cu autonomie de lungă durată și cu diferiți senzori pentru evaluarea mediului înconjurător.

Tehnologii

Robotul este controlat de la distanță prin intermediul unei aplicații de mobil. SAR-24 are capabilitatea de a detecta victimele atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, datorită celor 2 senzori PIR amplasati pe lateralele acestuia. Robotul este echipat atât cu o camera care are două grade de libertate și transmite fluxul video către echipajul de salvare, dar și cu senzori ce măsoară distanța în jurul robotului astfel încât acesta să nu poată ajunge, la rândul său, victimă. SAR-24 completează echipajul cu senzori de temperatură, umiditate, dar și poluarea aerului, astfel încât să ajute la explorarea zonelor necunoscute ale ariei de căutare. Pe parte mecanică, robotul poate efectua o plajă mare de mișcări, având un mare avantaj în spații înguste, deoarece poate efectua întoarceri pe loc, datorită sistemului de tracțiune pe bază de șenile are un avantaj pe toate tipurile de teren. Autonomia mare în funcționare se datorează folosirii unor tehnologii moderne de acumulatori, a unor componente electronice cu eficiență ridicată. Autonomia în spațiu deschis poate fi prelungită prin utilizarea unui panou fotovoltaic, care ajută la încărcarea acumulatorilor.

Cerinte sistem

Dispozitiv Android >7(Nougat).

Realizatori

George Reuca

  • Scoala: Colegiul Național ,Traian Lalescu" Reșița
  • Clasa: 10
  • Judet: Caraș Severin
  • Oras: Reșița

Lorand Căpraru

  • Scoala: Colegiul ,Național Traian Lalescu’’ Reșița
  • Clasa: 10
  • Judet: Caraș Severin
  • Oras: Reșița

Screenshots