Salut tuturor,
Cred ca una din problemele de care organizatorii si participantii s-au lovit in fiecare an au fost prezentarile si intrebarile din public sau din juriu. Este extrem de important sa aveti o lucrare buna, este insa important si sa stiti sa o prezentati si sa fiti pregatiti pentru ceea ce va asteapta.
De aceea imi permit sa imi dau cu parerea despre cateva reguli pe care orice participant ar trebui sa le ia in seama pentru a reusi sa se puna in valoare, legate mai mult sau mai putin de prezentare.
Nu sunt rocket sience, sunt doar lucruri de bun simt si va invit sa le discutam daca nu sunteti de acord.
1. Este extrem de important sa stiti cum anume lucrarea voastra este deosebita. Nimeni nu vrea sa vada un alt site de prezentare a liceului si probabil nimeni nu va fi impresionat de yet another function drawing software (no offence).
Lucrul pe care invariabil cineva va dori sa il stie este cu ce anume produsul vostru este remarcabil. De ce ati simtit nevoia sa faceti produsul asta? Cu ce anume este el mai bun si altfel decat toate celelalte din aceeasi categorie? Daca nu stiti sa raspundeti la intrebarile astea, ar face bine sa va intoarceti la faza de proiectare.
2. Este important sa aveti o motivatie pentru lucrurile pe care le-ati facut in produs. De ce ati ales structura asta de site? De ce ati facut butoanele asa de mici? De ce textul este asa de mic in produsul asta educational?
Din pacate, de multe ori raspunsul este “pentru ca asa am crezut noi ca va fi frumos” sau pentru ca asa am vrut noi. Sa dai din umeri la intrebari din astea nu este bine si e recomandat sa aveti o motivatie in spatele fiecarei decizii majore de design.
Trebuie sa stiti cui se adreseaza produsul vostru si de ce deciziile voastre ajuta pe cei carora se adreseaza produsul pentru a face un anumit lucru mai bine. Ii ajuta sa copieze fisiere mai usor. Textul e mare pentru a fi mai usor de citit. Butoanele sunt desenate asa cum sunt pentru a fi mai usor de folosit si de descoperit.
3. Este important sa credeti in produsul vostru. Daca voi insisi sunteti constienti ca nu ati dat tot ce puteati mai bun si nu sunteti incantati de ceea ce ati facut, nu veti reusi sa transmiteti acelasi sentiment si juriului sau celorlalti participanti. Pentru a convinge pe altcineva ca meritati premiul trebuie ca in primul rand voi sa fiti convinsi de asta.
4. Pregatiti-va prezentarea din timp. Ganditi-va de acasa ce anume vreti sa spuneti si de ce, exersati de cateva ori. Daca stiti ca va emotionati in fata unei audiente si nu sunteti un vorbitor prea bun, poate altcineva din echipa poate prezenta.
Daca aveti comentarii sau sfaturi, nu ezitati sa interveniti.
Nimeni nu vrea sa vada un alt site de prezentare a liceului si probabil nimeni nu va fi impresionat de yet another function drawing software (no offence).
De asta nu ar trebui sa se ocupe comisiile de la etapa judeteana ? Daca nu se intereseaza de lucrarile din anii anteriori, macar sa fie formate din profesori care stiu si altceva in afara de pascal... la Bucuresti, faza municipala, asa ne-au dat impresia. Noi vorbeam de tehnologiile folosite, iar dnele profesoare remarcau cat de colorate sunt bilele de biliard. :fearful:
E mai greu la judeteana sa aduci oameni care se pricep desi nu e imposibil, daca se ocupa cineva serios de organizare se poate rezolva, daca atitudinea e yet another contest atunci normal ca vor aparea remarci de genul ce colorate sunt bilutzele.
Ceea ce se intampla la judeteana din pacate nu poate fi controlat de organizatorii Infoeducatie. Fiecare judet alcatuieste juriul asa cum crede el mai bine.
Insa eu cred ca este si responsabilitatea participantilor sa isi doreasca sa faca proiecte mai bune decat mediocre, sa faca proiecte pentru ca vor sa schimbe ceva si vor sa faca mai bine, nu doar pentru ca “au vrut sa faca si ei ceva ca sa ajunga la Galaciuc”.
Da, aceasta problema exista. E pacat ca unele proiecte trec de judeteana.
Sfaturile mele erau insa pentru cei care doresc sa aiba succes la Galaciuc, nu pentru proiectele facute de dorul lelii.
Poate ca nu ar fi o idee rea sa se publice niste sfaturi si pentru judete si despre cum sa alcatuiasca juriile, ce anume este important intr-un proiect si ce anume se intampla la faza nationala. Asta ar trebui sa fie rolul profesorilor insotitori, sa invete ceva venind in tabara si sa duca inapoi in judet dar well, daca poate ar trebui sa fim ceva mai proactivi.
Eu sunt din TM. La noi faza judeteana e “NoiInfo”. Aici, in juriu, sunt doar oameni care stiu despre ce e vorba in propozitie: studeni pe la IT, profi care isi dau interesu si au rezultate(in general tineri, sub 40ani), oameni care conduc firme in IT. Cel putin la web, nu sunt profi din aia “old school” care or facut faculta cu compuri care perforau cartele de carton si or ramas stuck in time pe vremea tineretii. Juriul e cam ca la Galaciuc, oameni care “se au” la subiect. Asta cred ca ar putea fi, oarecum, rezolvarea problemelor de jurizare de la fazele judetene.
Vivi
Daca stiti ca va emotionati in fata unei audiente si nu sunteti un vorbitor prea bun, poate altcineva din echipa poate prezenta.
Salut,
Poate prezenta si altcineva in afara de cel trecut in lot? (particip pentru prima data)
mihaibogdan
Vivi
Daca stiti ca va emotionati in fata unei audiente si nu sunteti un vorbitor prea bun, poate altcineva din echipa poate prezenta.
Salut,
Poate prezenta si altcineva in afara de cel trecut in lot? (particip pentru prima data)
Mie intrebarea asta mi se pare absurda! Pai atunci ce cauti in tabara? Iti platesti un asistent?
multumesc pentru sfaturi! mi-au dat de gandit