Traffic - Soft - Cluj - 2011 Nationala

Informatii generale

  • Categorie: Soft
  • Judetul: Cluj

Descriere

Traffic este un proiect al carui scop este s? descopere sisteme mai eficiente de gestionare a traficului. Se bazeaz? pe stabilirea unor configuratii de semafoare si derularea unor simulari de trafic pe acestea. Configuratiile sunt generate pe baza unor algoritmi simpli dar eficienti.

Tehnologii

Python, wxPython, algoritmi genetici

Cerinte sistem

  • Windows 32/64bit (testat pe XP ?i Win7)
  • Linux 32/64bit (testat pe Ubuntu 10.10 ?i 11.04)
  • Max OSX (în teorie… netestat pân? în acest moment)

Procesor: 1 Core, 1.5-2 Ghz
RAM: 512MB (recomandat 1GB în func?ie de sistemul de operare)

Realizatori

Balan Catalin

  • Scoala: Liceul de Informatica “Tiberiu Popoviciu”
  • Clasa: 12
  • Judet: Cluj

Screenshots


Fiecare cromozom este un semafor, iar informtia genetica a cromozomilor este timpul cat dureaza culoarea de Verde, Rosu si Portocaliu.

sa inteleg ca nu exista o functie de fitness a unui cromozom, ca nu poti sa spui ca semaforul x e mai bun decat semaforul y, deoarece conteaza si celelalte semafoare(conteaza cate masini i-au venit semaforului x de la celelalte).
Iar din cauza acestei probleme functia de fitness este cate masini iti vor trec intr-o perioada de timp pe toata intersectia sau timpul durat ca sa treaca anumite masini(10 primul semafor, 5 la al doilea semafor etc…). Si astfel poti compara doar populatile de cromozomi.

Functia de fitness devine astfel: simulezi populatia initiala si obtii 10 secunde, si simulezi noua populatie(dupa mutatii sai crossover, totul random) daca este mai buna de exemplu ca obtii 8 secunde atunci este mai convenabila decat cea initiala

Ai tinut cont si de regulile de circulatie sau doar ai optmizat trecerile.

Aceasta este solutia pe ceea care ai folosita in proiect?

Dragă Ionuț Budișteanu,
Înțeleg că proiectul tău este mai bun decât toate proiectele de pe acest site. Te felicit pentru că ești un programator foarte inteligent și chiar mă aștept să iei un loc mai bun decât mine la acest concurs, dar te rog să ții cont de următoarele:

1) Tu ai fost la Infomatrix cu mine, ai văzut proiectul și ști despre ce este vorba, deci nu înțeleg de ce mai întrebi o dată.
2) Da, cromozomul conține toate semafoarele din sistem, nu doar unul singur… that’s the point.
3) Am ținut cont de reguli de circulație simplificate în primul rând deoarece acest program este un proiect personal, momentan destul de departe de a fi implementat în mod practic și primul program ceva mai mare pe care l-am făcut. Am preferat să nu mă afund în detalii pe care nu le pot controla.
4) Fitness-u e timpul total de așteptare la fiecare semafor (suma pătratelor de la fiecare semafor… de ce pătrate? ca să fie mai uniform distribuite așteptările, și să nu fie locuri în oraș unde se așteaptă extraordinar de mult).
5) Te rog să-i lași și pe ceilalți participanți în pace și să aștepți până la concursul propriu zis. Fiecare are dreptul de a învăța ceva nou de la această competiție și fiecare are dreptul la o șansă. Te rog să-ți păstrezi orgoliul pentru tine, și în loc să decimezi toate proiectele de aici să te ocupi de treaba ta.

Mult succes la concurs.

Budisteanu, tu esti o persoana descurcareata, cu totii (cu doi i) stim asta. Insa pe cat esti tu de bun intr-un domeniu, pe atat esti si prea plin de tine (intradevar e o consecinta a faptului …) in concluzie o persoana agasanta.

Fiind un copil cat de cat elevat tu asa cerebral, incerci sa demonstrezi asta impulsiv si enervant. Nu contest ca tu nu esti inteligent, dar tien cont ca stii doar unele lucruri sa le faci foarte bine.

Nu cred ca e un participant la InfoEducatie care sa nu stie ce a facut in proiectul propriu pentru a veni tu si a explica ABSOLUT TOT !! Nu demonstrezi decat ca esti foarte agaaasaaaant !

Multe persoane sunt ca tine, dar tin in ele fala asta de care tu dai dovada in mod ireprosabil. Daca simti nevoia sa te exteriorizezi si sa iti emani cunostintele care dau pe afara o poti face linistit … singur.

Te admir, te felicit, esti tare, nu vreau sa te jignesc. Nu cred ca este cineva aici care sa ma contrazica.

Iti doresc mult success, sunt sigur ca o sa iei un premiu pe masura care o sa te duca prin lume, dar tine bine in tine lauda de sine ! Te-ar ajuta foarte mult !

P.S. 1: Mi-am permis sa spun asta, avand in vedere ca acesta este un forum de comunicare (free for all, din cate vad din posturile tale) :smile:
P.S. 2: Probabil imi vei explica ce am vrut sa scriu in al meu post.

Daca voi considerati ca lucrarile voastre vor fi mai bune fara opinii, atunci felicitari, personal am primit foarte multe sugesti bune dealungul timpului atat de la participanti cat si de la profesori. Parerea mea este ca orice sugestie este ca poate duce la imbunatatirea unei lucrari, daca voi aveti alte opinii…

Oricum mult success!

Intradevar am fost la infomatrix la etapana nationala in concurs, si ceea internationala infara concursului ca nu am fost calificat. Intradevar ti-am pus niste intrebari dar nu le-am mai stiut exact, si nici cum ai facut… crezi ca eu tin minte toate softurile pe care le vad… doar in mexic au fost 1000, in sua am fost 1600 de proiecte si sincer in cateva zile m-am uitat la toate, dar mai stiu doar vreo 10 :smile: Peste 2 zile va trebui sa studiez multe lucrari in Slovacia dar crezi ca le si tin minte? Eu zic ca nu
De exemplu la functia de fitness eu gasisem 2 solutii diferite, si eram curios care este ceea pe care ai folosit-o tu, adica a fost o intrebare

Daca informatia genetica a unui cromozom sunt toate semafoarele si ai functia de fitness atunci exista si functie de combinare intre cromozomi.

Topologia algoritmului gandit de mine, este foarte asemanatoare
Daca un cromozom era un singur semafor, nu exista functie de fitness pentru cromozom(pentru ca nu poti spune daca semaforul 3 e mai bun decat semaforu 2), iar populatia era formata din asamblu de semafoare, astfel functia de fitness se aplica a intregii populatii si nu a cromozomului, deci evolutia contine doar mutatii asupra cromozomiilor si nu se pot face crossovere. Pecand in topologia ta exista crossover
Pe topologia aceasta se bazeaza si EvoLisa, http://www.youtube.com/watch?v=so-rcp8U0HA populatia este formata din cercuri(fiecare cromozom e un cerc) si algoritmul acela evolutiv nu prezinta nici un algoritm standard gen Roata Norocului, etc… crossovere ci doar mutatii, si interesant e ca converge doar prin mutatii destul de frumos.

Parerea mea ca scopul acestui forum nu este doar de a posta lucrarile ci si de a avea loc de schimb de date si informatii intre concurenti in scopul ca acestia sa isi imbunateasca lucrarile, practic orice concurent isi poate vedea lucrarea din punctul de vedere a al altor concurenti si reusesc sa vada cum ar gandi alti acelasi problema, daca tu gasesti ca scopul acestui forum este doar de a inscrie lucrarile, te rog roaga organizatorii ca sa elimine posibilitatea de adauga comentarii la lucrari. Daca un concurent considera ca nu poate purta un dialog despre lucrarea pe care a inscris-o la concurs nu vad cum ar putea sa poarte un dialog cu comisia. Intrebarile mele referitoare au fost la lucrarea ta si nu a persoanei tale. Oricum iti doresc mult success la concurs, si lamurile tale ne-au demonstrat ca tu ai gasit o alta solutie decat gasisem eu. Mult success!!!