Proiectul reprezinta un sistem de chat , bazat pe modelul client-server . Astfel , intr-o lume in care nevoia de comunicare este un punct forte , serverul furnizeaza si intretine / prelucreaza o camera de “chat” . Prin intermediul clientului YouChat , userul se poate conecta la camera de chat [ furnizata de server ] atat de pe platforme Unix/Linux cat si Windows , ori folosind clienti SSH . Astfel userii de pe intreg internetul [ nu doar LAN/MAN ] pot comunica intr-un mod mai eficient . Proiectul se bazeaza pe simplitatea utilizarii [ putand fi folosit de o gama variata de useri ] cu un design atragator . Serverul ( ruland numai pe platforma Linux ) , afiseaza in timp real informatii de “management” referitoare la bunul curs al functionarii camerei de chat.Astfel , coordonatorul principal , poate supraveghea [ fara sa fie conectat la camera ] tot se se intampla in camera de chat [ conectari/deconectari mesaje ].
Clientul vine cu doua moduri de conectare [ normal & operator ] . Astfel operatorii sunt useri inregistrati [ pe server ] , conectandu-se la server pe baza de parola . Acestia vegheaza bunul mers al sistemului , avand chiar posibilitatea sa dea afara userii normali .
Softul client este destinat unei game mai largi de platforme [ datorita Java ] cat si modului Text [ pentru console Linux ori clienti SSH ].
Printre optiuni se remarca folosirea emoticonurilor , posibilitatea trimiterii de mesaje private catre membri camerei de chat [ inafara de cele direct in camera de chat ] cat si un bot interactiv de Trivia [ in caz ca intervine plictiseala printre userii camerei ].
Tehnologii
C , libraria ncurses ( interfata Text ) , Java
Cerinte sistem
Serverul ruleaza pe sisteme Linux . Clientul ruleaza pe orice sistem Windows/Linux , avand instalata masina virtuala Java . Necesita conexiune la Internet [ minim 128 kb/s ].
IRC reloaded [ interesant ] . Batranul IRC , are destule optiuni , pe care nu am stat sa le implementez [ nici nu am stat sa ma inspir , ca nu’si are rostul o clona ]. Ideea de baza o reprezinta o camera de chat .
Clientul suporta un singur chat-room . Cred ca am sa implementez optiunea multi-chat room [ mersi de idee ] . Nu am lucrat la nivel “mare” cu el si nu m-a tentat niciodata ideea de mult-chat room.
Serverul este online . Clientul [ demo , nu introduci nicio adresa , se conecteaza direct la serverul meu local ] il ai aici.
In legatura cu ultimele doua intrebari :
1. Acest soft [ mai bine zis , sistem ] , nu este IRC . Acest proiect , reprezinta o “retea” [ momentan un server ] care ofera servicii clientilor YouChat . Softul [ serverul ] care ofera informatii clientilor este “original” , diferit de IRC . Fiecare cu treaba lui.
Deci , ca sa-ti raspund concret , acest soft nu are treaba cu IRC’u , facand legatura cu o retea de comunicare diferita , privata [ implementata in acest proiect ].
.2 Inca nu am implementat clienti “web” [ dar am de gand ] . Acest protocol comunica intre client si server folosind o conexiune TCP/IP si trei porturi implicite.
Foloseste 3 conexiuni simultan , caci asa cred eu ca este mai optim . Defapt am vrut sa fiu sigur ( desi cred ca se putea face si in alte moduri ) , ca anumite date nu se “imbarliga” si userul nu poate distortiona din greseala bunul mers al aplicatiei . Cred ca posibilitatile alternative sunt nenumarate , dar daca asa l-am conceput de la inceput , nu l-am mai modificat pe parcurs ( caci era ceva de lucru la infrastructura ).
LE : Nici nu vazusem ca a picat serveru’ ( nu m-am mai ocupat de mult )