Arhitectura si managementul proiectelor - Prezentari 2007 Nationala

Descriere

Se prezinta arhitectura generala a unui proiect, de la analizarea cerintelor pana la activitatea de mentenanta si update. La fiecare pas sunt expuse probleme de ordin managerial si, daca este cazul, solutii.

Autor

  • Mihai Oaida

E o dezbatere generala a conceptului de proiect sau e ceva ce tinde mai mult spre web sau respectiv spre soft?Indiferent de asta, imi place mult ideea ! Chiar se impunea un astfel de seminar. Szuper :laughing:

Voi exemplifica si pe proiecte web si pe proiecte soft .Vreau ca prezentarea sa fie accesibila tuturor participantilor.

Si ce te faci cand clientul, dupa ce i-ai predat lucrarea si trebuie sa-ti dea banii, isi da seama ca el a inteles alt pret la inceput ?:slight_smile:

Ii arati contractul. Nu? :smiley:Exista mijloace legale sa iti recuperezi banii. De exemplu il poti da in judecata daca ai de recuperat o suma cat de cat mare de la el, si ai contract, si poti dovedi ca i-ai predat lucrarea, doar ca e destul de greu in Romania sa faci asta, de cele mai multe ori dureaza prea mult si nu te alegi cu nimic.O alta varianta ar fi ca pe langa avans sa iti dea un CEC sau un Bilet la Ordin pe suma care o ai de incasat de la el pe baza unui proces verbal in care sa specifici ca daca el nu plateste in termen de n zile de la data predarii proiectului pe care o stabiliti voi tu ai dreptul sa folosesti CEC-ul sau BO-ul. In cazul asta el va vrea sa iti plateasca pentru ca un CEC fara acoperire inseamna caz penal si blocarea conturilor si daca are acoperire cu atat mai bine. Biletul la Ordin are mai putine repercursiuni fata de cel care il ofera dar e suficient de multe ori ca sa-l determini sa plateasca.

Consider ca acest seminar este foarte util pentru multi dintre participanti, chiar daca notiunile teoretice pe care le introduce trebuie aplicate in practica.

E important sa fii capabil sa-ti impui anumite modele care s-au demonstrat a fi eficiente, chiar daca fiecare are modul lui de lucru si asa mai departe.Totusi, l-as ruga pe [mitza], atunci cand prezinta seminarul sa dea cat mai multe sfaturi strict practice si cat mai putini termeni de specialitate si alte formalism. Pentru ca, asa cum a zis si [wickedman], a fi absolvit cu brio un curs de management nu te face un bun manager.Mai mult, as dori sa atrag atentia asupra a doua topicuri de interes:

a) munca in echipa - avantaje si dezavataje; organizare eficienta

b) ce trebuie facut pentru a consuma un minim de timp cu organizarea proiectului/task-uri/deadline-uri/etc, incat sa se maximizeze munca depusa efectiv (codare si debugging). Spun asta fiindca ma dezgusta imaginea celor care isi planifica proiecte peste proiecte si fac rapoarte peste rapoarte si (idei si idei, concepte peste concepte, discutii peste discutii,…) si ajung sa munceasca putin si prost.Astept seminarul :smile:Toate bune!

Probabil o sa se vorbeasca despre clasic development si agile development, despre contractul care se intocmeste intre client si developer, poate ceva metode de crescut productivitatea (distrageri, mediu creativ) pe urma despre cum sa-ti imparti proiectul in taskuri si tot felul de mici sfaturi importante (adica <a href=“http://en.wikipedia.org/wiki/Getting_Things_Done”>Getting Things Done</a>)

[Krueger] - voi atinge si topicurile de interes enuntate de tine.

Si nu voi precipita seminarul cu “termeni de specialitate” , ideile care le

expun la seminar sunt din practica.[hurrycane] - nu o sa ma axez mult pe relatia client - developer (dar se poate vorbii la focul de tabara :smile: )

- sfaturi pentru marit productivitatea vor fi

Ma bucur ca sunteti incantati de seminar.Daca aveti propuneri de alte seminarii / discutii libere este deschis un thread.

http://www.infoeducatie.ro/forum/viewtopic.php?t=1490

azi am ajuns acasa. ce pot spune despre mihai si despre seminarul lui? numai cuvinte de lauda.un ton prietenos, pe mine m-a captat imediat. foarte pertinente si, dupa parerea mea, valoroase, idei si concepte au fost expuse de catre mihai. m-am regasit in cateva exemple negative pe care le-a dat…si totodata am gasit si cateva pointere pe care le-am aplicat, fara sa imi dau seama efectiv ca fac ceva bun.multumesc mult mihai! imi va folosi la anul :smiley:

Speram ca, alaturi de alte prezentari, slide-urile lui Mihai vor fi disponibile pe forum.

Separarea proiectelor “web” de cele “soft” este deja fortata. Nu cred ca e inspirat sa reluati ideea si in acest seminar.

“Managementul proiectelor” e un subiect vast, despre care poti sa citesti si sa vorbesti multe dar despre care nu stii nimic pana nu pui osul la treaba.

Chiar si atunci cand ai experienta practica, e greu sa transmiti altora cunostintele tale prin “viu grai”.Sper ca seminarul acesta sa nu fie o lectura formala si generalizata de genul celor care se gasesc in “literatura de specialitate”:

- se identifica clientul, care e de N tipuri

- se identifica cerintele, atentie! clientul nu stie ce vrea

- se face contract, grija mare

- …yawn…

- se preda discheta

- se sparge sampania, ati ajuns la jumatatea drumului etc.Asa cum formalizarea procesului decizional nu te ajuta sa iei decizii mai bune, nici un astfel de seminar nu te face mai manager.

Sunt curios care e scopul final al seminarului. Mai exact, ce cunostinte trebuie sa-si insuseasca participantii astfel incat seminarul sa fie declarat “successful”.

Scopul este de a le da niste sfaturi despre cum ar fi bine sa isi organizeze

ideile proiectului, planificare muncii , testarea codului , etc.Cu ceva timp in urma, in romania , nu se folosea termenul de “management”

, ci termenul de organizare.Pe scurt cum sa fie mai “organizati” cand fac un proiect.Seminarul nu va fi o prezentare formala despre management , consider ca nu isi are rostul la infoeducatie.Seminarul este declarat “successful” daca de la urmatorul proiect participantii

- isi vor organiza ideile proiectului si vor impementa doar pe cele viabile

- isi vor segmenta proiectul si vor stabilii prioritati si deadline-uri

- vor face documentatie tehnica pentru partile critice ale proiectului

- isi vor testa codul

- isi vor pregatii prezentarea din timpSi ar fi declarat foarte de succes daca ar gasii ei medode noi prin

care sa lucreze mai eficient.