Bee Cluster - Roboti - Vaslui - Lucrari 2024 Nationala

Informatii generale

  • Categorie: Roboti
  • Judetul: Vaslui

Descriere

Colony Collapse Disorder(CCD) a fost întâlnit prima dată în Statele Unite ale Americii în 2006, această afecțiune a fost semnalată în diverse țări din întreaga lume, inclusiv în Europa(Germania, Franța, Spania, Italia). În România nu a fost raportat în mod oficial nici un caz de CCD, dar pentru a preveni o astfel de boală a fost conceput un sistem automat de diagnosticare care poate fi instalat în imediata vecinătate a unei colonii de albine de referință, și care poate măsura anumiți parametri a colonei în perioada activă (martie-noiembrie). Sistemul automat măsoară greutatea totală a coloniei pe toată perioada precum și temperatura și umiditatea din interiorul coloniei. Datele sunt trimise în mod regulat (zilnic) către un server MQTT de unde sunt extrase și prelucrate pentru a face evaluări și a emite alerte. Sistemul automat independent aflat în stupină este compus dintr-un cântar și o sondă care măsoară temperatura și umiditatea aerului. Sursa de energie este independentă și regenerabilă având panou solar care asigură încărcarea acumulatorilor și o bună parte din consumul sistemului, logica de funcționare a fost concepută pentru economisirea de energie. Comunicația cu sistemul se face doar în cadrul unor ferestre scurte de timp pentru a consuma cât mai puțină energie, iar fiecare modul este alimentat doar în momentul în care este folosit. Sistemul poate fi folosit și pentru a cântări producția de miere a apicultorilor.

Tehnologii

În versiuenea actuală a proiectului, sistemul autonom poate masura greutatea producției de miere, temperatura, umiditatea din stup, nivelul de baterie a sistemului și frecveța cu care zboară albinele. Comunicarea cu acesta se poate realiza în anumite intervale de timp care sunt anunțate trimițând un mesaj SMS, conectarea la serverul MQTT se face prin intermediul modulului GSM, care se conectează la GPRS(Date mobile).

Cerinte sistem

Modulul de alimentare conține doi acumulatori Li-ion de 3.7V conectați în paralel și cu un convertor ridicător care permite și încărcarea acumulatorilor folosind un panou solar. Folosind modulul coborâtor de tensiune, ajungem la 4.2V pentru a putea alimenta modulul SIM800l care funcționează între 3.9V si 4.2V.Modulul GSM SIM800L absoarbe un curent de amplitudine mare (2A) la pornire, astfel este foarte important să nu avem variații sau pierderi de tensiune.Pentru a reduce căderile de tensiune și limitările de curent, s-au utilizat tranzistori de tip MOSFET în loc de diode pentru protecția în caz pe polarizare inversă a circuitelor. Diodele pot provoca căderi de tensiune de până la 0.6V, pe când tranzistorul are pierderi neglijabile (mai puțin de 0,1V). În mod obișnuit, cântarul consumă 0,3A, în perioada de conectare ajunge până la 2A, însă atunci cand intră în modul sleep, poate reduce consumul până la 0.0007A. Carcasa în care se află toate componentele a fost realizată la o imprimanta 3D folosind filament PLA+ alb. Pentru a proiecta carcasa a fost folosit software-ul Fusion360 de la Autodesk. Au fost măsurate dimenisunile plăcii folosind șublerul.

Realizatori

Robert Mereuta

  • Scoala: Liceul Teoretic Emil Racovita
  • Clasa: 9
  • Judet: Vaslui
  • Oras: Vaslui

Denis Chiritescu

  • Scoala: Liceul Teoretic Mihail Kogalniceanu Vaslui
  • Clasa: 10
  • Judet: Vaslui
  • Oras: Vaslui

Screenshots

Salut!

Va rugam sa dati un reply cu un link catre repository-ul unde tineti codul sursa, pentru partea de arhitecturi Deep Learning, robotica, etc…

Multumesc mult,
RV

Membru Comisia Roboti 2024.