Casa automatizată - Roboti - Botoșani - Lucrari 2019 Nationala

Informatii generale

Descriere

Proiectul reprezinta macheta unei case automatizate, cu diferite functii, care poate fi controlata prin intermediul unei aplicatii instalate pe telefonul mobil – Google Assistant Controlleed Switch cu NodeMCU – fiind necesara doar o conexiune la Internet.
Macheta functionala este conceputa in scop didactic-aplicativ, pentru demonstrarea evolutiei sistemelor electrice, electronice, de automatizare si de design. Ea permite experimentarea unor modalitati simple de control si de siguranta ale spatiului de locuit, precum si de închidere/deschidere a sistemelor automatizate, conform setarilor programate, cu ajutorul unui dispozitiv de comanda.

Tehnologii

Macheta are urmatoarele functii: poarta si usa de garaj retractabile, gard electric, sistem de irigatii, fantana arteziana, iluminat interior, exterior si in sera, senzori de umiditate sol, de umiditate si temperatura mediu, de gaz, in casa (sensibil la eventualele scurgeri de gaze, cu atentionare pe telefon), precum si sistem de urmarire a luminii, pentru directionarea unui panou solar catre cea mai puternica sursa de lumina.
Controlul tuturor functiilor se realizeaza cu ajutorul unei aplicatii freeware Blynk, instalata pe un telefon mobil (smartphone), de tip Google Assistant Controlleed Switch, care utilizeaza NodeMCU.
Aplicatia permite comunicarea, prin Internet, cu o placa de dezvoltare Arduino, conectată și ea la o retea Internet WiFi, pentru transmiterea de date sau preluarea comenzilor de pe telefon.
Dupa preluarea comenzilor de pe telefon, placa de dezvoltare controleaza modulele cu relee, care controleaza toate functiile machetei: aprinderea luminilor, pornirea irigatiilor, punerea sub tensiune a gardului electric etc. Deschiderea portii si a usii garajului, precum si ghidajul panoului solar, se realizeaza cu ajutorul unor servomotoare.

Cerinte sistem

Aplicatia Arduino, pachet Microsoft Office/Word (pentru citirea documentatiei electronice), smartphone cu aplicatia Blynk (disponibil la candidat), conexiune la Internet WiFi, priza de alimentare macheta

Realizatori

Florin Halaida

  • Scoala: Colegiul Tehnic "Gheorghe Asachi’ BT
  • Clasa: 11
  • Judet: Botoșani
  • Oras: Gălăciuc

Sebastian Alexandru Hrituc

  • Scoala: Colegiul Tehnic “Gheorghe Asachi” Botosani
  • Clasa: 10
  • Judet: Botoșani
  • Oras: Botosani

Screenshots