EAS - Web - București - Lucrari 2020 Online

Informatii generale

Descriere

Olimpiada de Informatică, faza pe județ, mereu a fost o fază care la București stârnește o oarecare dezordine an de an. Datorită unui regulament vechi și outdated în raport cu tehnologia modernă, procese precum văzutul baremelor și a rezultatului evaluării necesită depunere de contestație și birocrație multă, iar mulți aleg să sară peste asta și să nu știe niciodată de ce au luat punctajul pe care l-au luat. De asemenea, odată cu noua legislație privind majoritatea Olimpiadelor școlare, sectoarele din București au fost clasificate ca și județe iar faza pe sector a fost eliminată, ceea ce a dus la un influx mare de participanți. Toate centrele de examen au fost puse pe post de centre de contestații ca să facă față, obligând astfel deschiderea școlilor de dimineață pentru examen, și închiderea lor de-abia seara după contestații.

EAS - Easy Appeal System - caută să rezolve aceste probleme. Utilizând coduri unice fiecărui concurent, EAS oferă o soluție modernă și securizată și pune la dispoziția fiecărui elev o platformă ușor de folosit unde poate să își vadă rezultatul și raportul evaluării automate, și unde poate opțional să inițieze procesul de depunere a contestațiilor.

Fiecare concurent primește la început de probă o fișă pe care este notat ID-ul său, un cod de acces, și linkul de la instanța publică de EAS. De acolo, un concurent poate vedea statusul evaluării, rezultatul evaluării, sursa proprie, și va putea depune conestație pentru una sau mai multe probleme direct din interfață.

Din păcate, datorită unor hopuri legislative, EAS încă nu a fost pus în funcțiune la o Olimpiadă de Informatică, dar sper ca, în anii următori, aceasta să fie aprobată și să servească drept un prim pas spre modernizarea în întregime a Olimpiadei.

Tehnologii

EAS a fost proiectată să facă față unui influx mare de utilizatori. Aceasta funcționează pe modelul client-server, unde un frontend scris in Javascript cu Preact comunică cu un backend Postgraphile/PostgreSQL printr-un API GraphQL. Fiecare user se autentifică cu ID-ul propriu de concurent și un cod unic de acces, și va avea acces numai la rezultatele sale, autentificarea frontend-backend fiind pe bază de JWT.

Interfața cu utilizatorul a fost făcută de la zero cu ajutorul librăriei de clase utility Tailwind CSS. A fost gândită mobile-first, iar user experience-ul a fost conceput pentru a fi ușor și rapid de folosit.

Deoarece EAS este software în scop public, transparența joacă un rol critic. De aceea, EAS este și va rămâne în întregime open source.

Cerinte sistem

Frontend:

  • Browser modern, ce suportă flexbox

Backend

  • Server cu specificații rezonabile, similare cu cerințele PostgreSQL (2 cores/2GB RAM)

Realizatori

Ciprian Ionescu

  • Scoala: Colegiul Național “Grigore Moisil”
  • Clasa: 11
  • Judet: București
  • Oras: București

Screenshots