EMY - Doza de sănătate - Roboti - Argeș - Lucrari 2023 Nationala

Informatii generale

Descriere

EMY, acronim de la Emergency, este un dispenser de pastile ușor de folosit pentru oamenii de toate vârstele. Acesta poate fi considerat prietenos atât din punct de vedere estetic cât și din punct de vedere al utilizării. Exteriorul robotului este alcătuit dintr-o carcasă și un capac ce se fixează împreună cu ajutorul unor magneți NEODIM care asigură stabilitatea întregului ansamblu de piese.
EMY poate menține în interiorul său un număr de 12 pastile in același timp și să le distribuie utilizatorului în diferite momente ale zilei. Pentru a adauga o pastilă sau mai multe într-unul dintre cele 12 compartimente cu care este dotat, utilizatorul trebuie să apese pe butonul “ADAUGĂ MED.”, situat în meniu și să urmeze instrucțiunile de pe ecran printre care se numară și introducerea pastilei în orificiul superior, setarea orei la care pastila va fi administrată și confirmarea că procesul a fost îndeplinit cu succes. Dispenserul este dotat și cu un ceas digital care arată ora exactă, un calendar și cronometre care îi spun utilizatorului în cât timp îi va fi administrată fiecare pastilă, accesibile prin apăsarea butonului “PROGRAM” situat, la fel ca și butonul pentru a adauga o pastilă, in meniul principal. În momentul în care utilizatorul trebuie să își ia pastila, robotul emite un semnal sonor pentru a anunța proprietarul că trebuie să ridice pastilele din tavița amplasată sub robot.
Diferența dintre EMY și ceilalți roboți de acest tip este ca dispune de un ecran tactil, ușor de folosit, cu o interfață prietenoasă util pentru persoanele în vârstă, persoanele cu diferite dizabilități sau care au nevoie de o medicație strictă.

Tehnologii

Pentru a crea forma perfectă a lui EMY și a asigura o construcție ușor de efectuat, s-au proiectat diferite prototipuri în Autodesk Fusion 360. După multe teste și iterații ale robotului, s-a ajuns la versiunea curentă cu un design eficient și optim. În următoarea fază a construcției robotului, au fost printate piesele cu ajutorul a 2 imprimante 3D (PrusaMini si Ender 3 v2) folosind filament de tip PLA.
EMY dispune de un microprocesor – Arduino MEGA 2560 alimentat de doi acumulatori conectați printr-o plăcuță de alimentare, ce are rolul de a controla partea hardware a robotului. Robotul are un display tactil de tip TFT de 2.4 inch ce poate afișa text sau imagini și poate transmite informații prin intermediul apăsărilor. Ecranul vine la pachet și cu un SHIELD care reduce voltajul oferit de plăcuța Arduino de la 5V la 3.3V, valoarea acceptată de ecran. De asemenea EMY este echipat și cu un motor Stepper (pas cu pas) care are rolul de a învârti roata cu cele 12 compartimente astfel încât utilizatorul să poată introduce o noua pastilă înăuntru. Motorul Stepper este acționat de un microcontroller (EasyDriver) ce transmite un semnal pe una dintre cele două faze ale motorului pentru a îi indica o mișcare de un pas. Pentru a reține ora și data exactă, robotul se folosește de un RTC (Real Time Clock) care este conectat la un acumulator ce se încarcă atunci când plăcuța Arduino este alimentata, astfel timpul este reținut chiar și când robotul este oprit.
Pastilele sunt menținute în interiorul dispenserului cu ajutorul capacului care are o formă circulara pe dinăuntru și se mulează direct pe roata cu compartimente, iar pastilele sunt menținute în interior până la ora administrării, moment în care se deschide un orificiu prin care acestea să cadă cu ajutorul unui servo motor. În urma acestui proces, modulul buzzer care este conectat la restul componentelor începe să emită un semnal sonor.

Cerinte sistem

Proiectul este independent, nu necesită cerințe de sistem.

Realizatori

Stefan Dore

  • Scoala: Colegiul National Zinca Golescu
  • Clasa: 9
  • Judet: Argeș
  • Oras: Pitesti

Teodora Matei

  • Scoala: Colegiul Național , Zinca Golescu ”
  • Clasa: 9
  • Judet: Argeș
  • Oras: Pitești

Screenshots