Folosirea de software/componente free

Ce-i drept ma refer mai mult la web ( cei de la soft scuzati-ma )In ultimul timp web-ul a evoluat enorm, si atat pe partea de server-side cat si pe partea client-side s-au dezvoltat framework-uri si biblioteci foarte folositoare in dezvoltarea de site-uri si care adauga mari functionalitati.De la CakePHP, Symphony RubyOnRails, TurboGears, Django…etc… pana la biblioteci javascript de genul Prototype, jQuery, script.aculo.us…etc…, toate ne fac viata mai usoara si dezvoltarea de site-uri mai rapida.Ati folosit astfel de lucruri? Ati vrea sa le folositi? Le-ati folosit pentru un proiect pentru concurs? si daca da, de ce? :smile:

Am folosit si in cadrul concursului si in afara.In cadrul concursului am folosit Smarty Templates si am si mentionat asta la prezentare.La alte proiecte am mai folosit wordpress pentru o mica revista online de jocuri dar pe care nu am mai continuat-o si am mai folosit si Ruby On Rails.

Desigur ca biblioteci javascript gratuite folosim foarte multi, in special pe cele AJAX (script.aculo.us, prototype, yahoo ui) fiindca nu are rost sa reinventam roata si mai bine folosim ceva care functioneaza corect decat sa tot reparam buguri in propriile javascripturi.

In cadrul concursului nu am folosit componente free.la inceput impreuna cu echipa cu care participam am folosit phpBB-ul ca si forum la un proiect , dar pana am ajuns la Infoeducatie am facut forumul nostru.In liceu am ales sa nu folosesc lucruri free doarece am vrut sa invat cum se fac.

Nu am folosit si nici nu folosesc acum DHTML “menu buildere” .

Timp de 1 an si ceva am folosit PEAR in productie , si acum cateva luni mi-am facut wrapperul meu de baza de date , mai mic si mai potrivit nevoilor mele.La unele proiecte dupa liceu am folosit editoare WYSIWYG gen FCK editor , la alte proiecte am facut eu (ca sa vad cum se face … for the fun of it).Pe scurt , uneori am folosit biblioteci , doar ca ulterior sa folosesc cateva ideile pentru a scrie lucrurile mele.De alte dati am inceput de la 0.Eu zic ca e bine cum am facut pentru ca invatam , dar cand ai un deadline nu iti poti permite sa faci research.Sfatul meu este ca la concursurile din liceu sa incercati sa reinventati voi roata (atat cat va permite timpul) , pentru a invata.

Subscriu la ce a zis si mitza. Creez totul de la 0 daca ce am timp. Pentru unele proiecte chiar am creat un mic framework in idea de a lucra mai repede.Oricum ajuta destul de mult atunci cand faci tu totul de la inceput dar am observat ca sunt si unele lucruri care nu are rost sa le faci.Cum ar fi sa rescriu propriul framework de Ruby doar ca sa nu folosesc Ruby on Rails ? Cat despre librariile de javascript acolo sunt facute optimizari si testari pentru fiecare browser in parte daca o rescrii pierzi.

-mi se pare de bun simt sa folosesi ceva care e free si iti ajuta munca, mai ales daca lucrezi pe banda

-in proiecte personale insa, imi place sa experimentez si sa lucrez in mare parte cu cod propriu

Am folosit un thumbnail generator si nu sunt mandru de asta.In general am cautat sa fac eu de la zero, chiar daca abordam metoda cea mai grea. Imaginati-va ca am realizat odata un site plin de input-uri de text de formulare cu bordura invizibila… pe care le imbogateam cu date prin javascript… asta era Ajaxul inventat de mine.Cred ca asta s-ar putea numi… reinventarea rotii patrate. Dar lucrurile astea fac bine. Intretin entuziasmul si cel mai important, aduna experienta.