Lightning in December - Multimedia - Bihor - Lucrari 2023 Nationala

Informatii generale

Descriere

Videoclipul prezentat este o reprezentare schematică și ușor animată cu privire la sângerosul episod al anului 1989 și anume Revoluția Română. Acesta este alcătuit din câteva imagini și clipuri din perioada comunistă, pe baza cărora prin mici animații este afișată revoluția într-o altă formă, una schematică și explicativă. Clipul se deschide într-o temă dramatică, amintind de fiorii simțiți în zilele tragice ale lunii decembrie. La scurt timp are loc o tranziție de la tema dramatică la elemente grafice ușor de înțeles. Este prezentată situația României, încă dinaintea anilor 80 și prin acumulare de detalii este redată degradarea acesteia până în anul 1989. Videoclipul se încheie cu deznodământul revoltelor, beneficiile și urmările acestei mișcări politice.
Rolul sau mesajul din spatele acestui clip, este acela de a transmite noii generații sentimentul și amintirea greutăților prin care părinții și bunicii noștri au trecut, și de asemenea lupta grea pe care au dus-o pentru ca noi să avem parte de libertate și de dreptul la exprimare. În același timp este adus un scurt moment de reculegere față de cei care au murit în urma acestei Revoluții.

Tehnologii

Ca și programe,și unelte utilizate în realizarea acestui scurt videoclip sunt în primul rând Notepad, pentru scrierea scenariului, Adobe Illustrator pentru ilustrarea sau editarea unor elemente grafice, hărți sau imagini reprezentative temei, Canva Pro pentru scurtele animații atât de intrare cât și de ieșire și pentru câteva elemente, ilustrații și fundaluri, ElevenLabs pentru generarea vocii narative din spatele videoclipului, Google Earth Studio pentru generarea unei scurte secvențe 3D legată de focalizarea orașului în care s-au desfășurat întâmplările, iar în cele din urmă Adobe Premiere Pro, unde se întâmplă magia. Am început prin crearea unor canale atât video cât și audio pe care le-am dedicat în funcție de tipul materialului(de exemplu: A2 – vocea narativă, V5 – subtitrări), urmând scrierea scenariului și generarea acestuia cu ajutorul ElevenLabs(Antoni). Apoi am început importul de materiale realizate cu ajutorul Canva Pro, Google Earth Studio(3D) și Adobe Illustrator. După am realizat un scurt interviu audio pe care l-am integrat în clip eliminând suntele de fundal și reglând intensitatea vocii cu ajutorul unor filtre din librăria Adobe. Ca și efecte am utilizat motion(scale,position), crop, opacity, color sau blur, folosind și funcția specială de keyframe-uri pentru redarea unei dinamici interesante. Ca și tranziții, am folosit fade-uri simple, cut-uri, cross dissolve sau efectul de slow-motion. Am utilizat de asemenea filtre de culoare cu ajutorul ferestrei Lumetri Color, iar în cele din urmă am adăugat subtitrările în română folosind Esential Graphics.

Cerinte sistem

Un monitor
Boxe

Realizatori

Lucian Gabriel Trip

  • Scoala: Colegiul Național “Samuil Vulcan”
  • Clasa: 10
  • Judet: Bihor
  • Oras: Beiuș

Screenshots