OpenDrone - Roboti - Iași - Lucrari 2023 Nationala

Informatii generale

Descriere

OpenDrone este un proiect ce are la baza dezvoltarea unui algoritm de localizare accesibil, bazat pe camere stereo prin care roboții să poată acționa autonom. Folosim o dronă făcută de noi pentru a demonstra capacitățile în spații restrânse și unde timpul de reacție este esențial. Eforturile noastre țintesc în prim plan cercetarea acestor tehnologie și a modurilor în care pot fi folosite pentru îmbunătățirea roboților autonomi de orice tip dar și eficientizarea construirii unei drone pentru inspecții aeriene.
Drona va fi dezvoltată cu scopul de a crea un sistem capabil de a opera de la distanță, în medii periculoase și greu de accesat, fiind astfel o soluție rentabilă și eficientă pentru cercetări și inspecții.

Tehnologii

Drona va fi echipată cu un intel NUC, 2 camere și un IMU pentru a percepe spațiul înconjurător și 4 motoare de 1000kv comandate de un arduino pentru a se misca în spațiu. Ea va fi programată să evite obstacole și să se adapteze condițiilor ambientale cu ajutorul algoritmului de visual odometry ce identifică probleme dar și interpretează anomalii prin cadrul unei camere. Feedul video este procesat de către un sistemul NUC pentru a oferi o putere de calcul cât mai mare în cadrul algoritmilor pentru analiza datelor colectate.

Tehnica folosită pentru localizarea dronei se numește Visual Stereo Odometry si pentru inceput a fost testata cu un algoritm facut de noi dar mai tarziu am integrat o librărie open source numita ORB_SLAM3 pentru a avea o viteza si precizie mai mare. În spatele algoritmului se afla mai mulți pași ca triangularea a mai multe puncte regăsite în imaginea ambelor camere și calcularea mișcării acestora în spațiu.

Cerinte sistem

Intel NUC
4 motoare 1000kv
4 ESC-uri
Arduino nano
Frame printat 3d
2 camere microsoft lifecam 3000 dezasamblate

Realizatori

Codrin Crismariu

  • Scoala: Liceul Teoretic “Grigore Moisil” Iasi
  • Clasa: 11
  • Judet: Iași
  • Oras: Iasi

Petru-Adrian Anton

  • Scoala: Liceul Teoretic de Informatică “Grigore Moisil” Iași
  • Clasa: 11
  • Judet: Iași
  • Oras: Iași

Screenshots

Ce flight controller ati folosit?