Rembo - Roboti - București - Lucrari 2018 Nationala

Informatii generale

Descriere

Scopul proiectului Rembo este de a dezvolta prototipul unei platforme robotice cu multiple aplicații în sprijinul persoanelor cu dizabilități motorii. După verificarea conceptului, proiectul ar urma să evolueze constant și să fie transferat pe o platformă superioară din toate punctele de vedere: mai solidă și mai puternică din punct de vedere mecanic și electric, din ce în ce mai inteligentă și mai bogată în aplicații care să ofere o îmbunătățire a calității vieții persoanelor imobilizate din diverse motive. Este vorba, deci, despre un proiect demarat cu intenția de a evolua în timp către un produs viabil.

Motivația acestui proiect a plecat de la constatarea reală a nevoilor unei persoane cu dizabilități motorii, în viața de familie.

Tehnologii

La concursul InfoEducație 2018 vor fi demonstrate două aplicații ale acestui robot, una în mod autonom și una în modul de control de la distanță prin internet:

 • În modul autonom, robotul va executa o aplicație de urmărire a unui obiect (o minge de o anumită culoare), ceea ce implică: procesarea fluxului de date de la camera video, detecția obiectului urmărit și urmărirea traiectoriei obiectului urmărit.
 • În modul de control la distanță, robotul va executa o aplicație configurabilă în ceea ce privește
  modul de interacțiune cu operatorul:
  1. Vizualizarea fluxului video de la camera robotului prin ochelari de realitate virtuală și controlul mișcării acestuia de pe un telefon mobil (aplicație Android) prin intermediul ecranului
  touchscreen sau accelerometrului, sau
  2. Control prin pagină web, în care operatorul poate vizualiza fluxul video și controla mișcarea robotului din butoane sau tastatură, sau
  3. Control exclusiv de pe telefonul mobil: fluxul video este afișat în timp real pe ecranul telefonului iar mișcarea robotului este controlată prin înclinarea telefonului.

Proiectul Rembo include următoarele module și componente:

 • Platforma robotului propriu-zis, care include:
  - Șasiul și componentele mecanice
  - Electronică:
  - Componente de comunicație și control
  - Camera video
  - Difuzor: pentru transmitere la distanță a mesajelor vocale (text-to-speech)
  - Senzor de distanță cu ultrasunete, pentru evitarea coliziunilor
  -Aplicații software
 • Ochelari de realitate virtuală (VR) cu telefon mobil încorporat
 • Telefon mobil utilizat ca telecomandă
 • Aplicații software pentru telefoanele mobile utilizate pentru comandă și control

Cerinte sistem

Internet cu viteza mai mare de 10 MB/s

Realizatori

Alexandru Surdu-Bob

 • Scoala: Colegiul National de Informatica “Tudor Vianu”
 • Clasa: 11
 • Judet: București
 • Oras: Bucuresti

Screenshots