Sisteme de operare pentru instalarea paginilor web

In ce masura sunteti dispusi ca lucrarile voastre sa fie instalate anul acesta pe un calculator cu sistem de operare bazat pe Linux? Sper sa raspundeti cati mai multi dintre cei care sunteti vizati de aceasta intrebare.

Adica, ce conteaza? Nu e server public, nu e host public, nu ai 2000+ vizitatori pe… zi (sa zicem).

Eu cred ca ar fi o idee buna dar are sunt cateva probleme.

Exista posibilitatea ca unii participanti care NU si-au testat site-urile pe linux sa aiba probleme (putin probabil dar se poate). Pe urma intervine problema dependentelor… daca cineva are nevoie de o extensie care nu a trecut-o la cerinte si vine cu ea in *.dll nu se poate porta pe linux si nici nu o putem cauta pe net.In rest e ok … este mai rapid si simuleaza mai bine ceea ce se gaseste pe un server public/dedicat de hosting.

Primul motiv pentru care se doreste incercarea de instalare a aplicatiilor pe un server bazat pe linux este simularea unei situatii cat mai apropiate mediului de productie real. In al doilea rand, avand la dispozitie un sistem de operare bazat pe linux, am putea realiza(noi, cei care ne vom ocupa de instalare) scripturi de instalare automata a aplicatiilor pentru a castiga timp, astfel incat sa le ramana timp celor care au nevoi de instalare mai delicate.

Exista scripturilor ar garanta intr-o mai mare masura evitarea erorilor la copierea aplicatiilor in locul demo-urilor.Trebuie sa mentionez ca vor exista si calculatoare cu windows instalat, astfel incat cei care au neaparata nevoie de o instalare pe windows o vor putea face pe acele calculatoare.Pentru a asigura o cat mai puna acoperire a nevoilor, va rog ca pe langa opinia voastra cu privire la instalarea pe un sistem cu linux, sa specificati daca este nevoie si alte dependinte decat cele pe care le-ati trecut in momentul inscrierii pe site.Pana in momentul de fata cerintele care le-am putut extrage de pe site sunt:

1. Apache 2(mod_proxy_balancer, mod_rewrite)

2. PHP 5.2(cu GD2)

3. MySQL 5

4. Perl

5. Ruby

6. Rails

Ma indoiesc sincer fiindca sunt multe distributii de linux disponibile si fiecare cu pachetele lor instalate prin diferite locuri, eventual si cu versiuni diferite de apache si php, etc.Participantii si chiar nimeni nu poate stii/simula toate aceste sisteme ca sa faca scripturi de instalare.Apoi extensiile php de exemplu trebuiesc compilate impreuna si cu alte pachete care poate nu se afla pe server. Si nici nu avem internet ca sa le descarcam.Simularea unui mediu cat mai real de cel de productie? Aici prezinti lucrarea si nu faci benchmark-uri despre cat de multi utilizatori poate rula situl tau. Pana acum n-am vazut criteriul asta la jurizare.

In mediile de productie ai 4 procesoare si 4 gb de ram si hdd-uri cu 10k rpm, eventual server separat de DB si clustere pentru http. Nu poti simula asa ceva la Infoeducatie.Pe linux ar putea instala cei cu RoR ca sincer… e mai usor de a instala daca vreti neaparat fcgid, desi e ok si in windows cu mod_proxy si mongrel ca doar nu rulam intr-un mediu public, dupa cum am mai spus.

Scripturile de instalare nu le vor scrie concurentii, de asta se vor ocupa cei care sunt responsabil de instalarea lucrarilor. In ceea ce priveste simularea mediului real, poate nu m-am exprimat eu bine. Ceea ce se urmareste nu este testarea in timp real a aplicatiei ci doar simpla ei functionare. Ca sa dau un exemplu simplu, numele fisierelor. In situatia in care tu, ca si dezvoltator de pagini web, esti obisnuit ca pe calculatorul tau cu windows, sa nu se faca diferenta intre poza.jpg si poza.JPG, in linux aceste diferente se simt. Ceea ce se doreste este deprinderea unor obiceiuri sanatoase, de care mai devreme sau mai tarziu tot te vei lovi.

Cred ca e pus gresit poll-ul… adica nu gresit, doar distinct fata de scopul topicului.Multi vor vota Windows… prefera Windows si e normal sa fie asa, sunt obisnuiti cu asta, nu vor sa patrunda pe un teritoriu necunoscut, chiar daca e mai laudat…Daca se instaleaza pe Linux si prezentarea se va realiza de pe calculatorul-server… asta inseamna ca nu vom avea ocazia sa vedem prezentarea (si) in Internet Explorer… ori Opera.In afara motivului sus-mentionat, consider ca Linux e o alegere potrivita fiindca ridica exigenta.

mihneasim

Daca se instaleaza pe Linux si prezentarea se va realiza de pe calculatorul-server.. asta inseamna ca nu vom avea ocazia sa vedem prezentarea (si) in Internet Explorer.. ori Opera.Faptul ca se va rula de linux, gama de browsere nu va fi limitata. Atat internet explorer cat si opera pot rula pe linux. Pentru a vedea despre ce vorbesc va recomand http://www.tatanka.com.br/ies4linux/page/Main_Page , respectiv http://www.opera.com/download/index.dml?platform=linux .

Dat fiind faptul ca sunt 2 calculatoare la prezentare (nu?) se poate rula ca server pe unul si prezenta de pe celalalt pe care ruleaza windows.

Jay-C

Dat fiind faptul ca sunt 2 calculatoare la prezentare (nu?) se poate rula ca server pe unul si prezenta de pe celalalt pe care ruleaza windows.Sigur ca da. Atat timp cat nu partea `de client` este vizata in aceasta incercare de migrare a instalarii, propunerea ta este ok. Insa in continuare subliniez ideea de instalare a aplicatiilor pe calculatorul cu Linux.

Stati putin … eu vin cu platforma mea de Ruby on Rails.

Momentan sunt singurul si nu trebuie atata bataie de cap si atata timp pierdut pentru un singur om din 40-50 de echipe.Mai mult apache cu mod_proxy_balancer e destul de greoi de configurat si iti ia si ceva timp.Eu mai am nevoie de vreo 3-4 gem-uri care le folosesc in aplicatia mea; conexiunea dintre ruby si mysql se face prin niste binding-uri speciale nu cele care se instaleaza default. Eu mi-am facut deja platforma mi-am configurat servere de mail si mi-am configurat nginx si cu mongrel pentru rails.Numai are rost sa se piarda timpul pentru niste lucruri care deja au fost facute.

Ce mod proxy balancer? De ce iti trebuiesc mai multe thread-uri?

alexandru.marinescu


Pana in momentul de fata cerintele care le-am putut extrage de pe site sunt:
1. Apache 2(mod_proxy_balancer, mod_rewrite)
2. PHP 5.2(cu GD2)
3. MySQL 5
4. Perl
5. Ruby
6. RailsImi cer scuze ca am omis sa specificam la inscriere, mai avem nevoie de

7. php_mbstring.dll si php_exif.dll enabled in aceasta ordine sau .. pentru linux, php compilat cu directiva --enable-exif
alexandru.marinescu

Atat internet explorer cat si opera pot rula pe linux.Am instalat IE4Linux .. si sincer mi se pare buggy .. nu afiseaza corect toate diacriticele (cele situate in ancore cred..) iar dupa cateva minute de navigat.. la fiecare mouseover peste linkuri imi licarea tot siteul. :unamused:

Nu se poate folosi statia Linux doar ca server?

wickedman

Nu se poate folosi statia Linux doar ca server?


Ba da. Prezentarea o vom face de pe un calculator cu windows, pentru a evita situatiile delicate.

Mai avem nevoie de

8. .Net Framework 2.0 (dotnetfx - 22Mb) pentru client windows… dar vom veni noi cu el.

La ce ai nevoie de .NET Framework la Web?

O fi folosind ASP.net 2.0 :smiley:

Nu, e pentru client. E o mica surpriza, mai mult sau mai putin in cadrul concursului de web.