Smareci - Utilitar - București - Lucrari 2022 Nationala

Informatii generale

Descriere

Smareci este o aplicație care face mai ușoară reciclarea pentru locuitori si ajută municipalitatea să fie la curent cu gradul de ocupare al punctelor de colectare. Astfel, utilizatorii au acces la o hartă cu toate punctele de reciclare disponibile în oraș (momentan în aplicație sunt puncte doar în București).

Aceștia pot selecta un marker de pe hartă pentru a vedea gradul de ocupare al punctului de reciclare. În cazul în care un utilizator dorește să recicleze, continuă procesul prin apăsarea butonului “Vreau să reciclez!”. Obiectele sunt adăugate spre reciclare fie manual, prin selectarea materialului si volumului corespunzător, fie pe baza scanării codului de bare de pe obiect, detaliile menționate fiind obținute dintr-o interogare a bazei de date. La apăsarea butonului “Reciclează acum!”, este actualizat în baza de date gradul de ocupare al punctului, iar utilizatorul este redirecționat în Google Maps/Apple Maps pentru a putea ajunge la punctul la care dorește să recicleze obiectele selectate.

Aplicația este utilă si municipalității, deoarece face mai ușoară gestionarea punctelor de colectare (adăugare pe hartă a unui loc de reciclare, verificarea ocupării punctelor de reciclare pentru a putea colecta deșeurile).

Tehnologii

Aplicația este construită cu ajutorul frameworkului Flutter, exclusiv în limbajul Dart. Flutter permite ca această aplicație să poate fi utilizată nu numai pe sisteme Android, cât și pe IOS.

Aplicația este conectată la o instanță Appwrite (software open source) hostată în Oracle Cloud. Appwrite facilitează implementarea eficientă a unei baze de date relaționale (MariaDB) în aplicații Flutter. Requesturile la instanța Appwrite sunt făcute folosind SDK-ul în Dart.

DNS-ul pentru IP-urile instanței (IPv4 si IPv6) este configurat în Cloudflare, Smareci făcând requesturi la un domeniu disponibil public.

Pentru harta cu punctele de reciclare este folosit Maps SDK oferit de Google.

Baza de date este folosită pentru fetching-ul statusurilor punctelor de reciclare și pentru a actualiza aceste statusuri. De asemenea, este folosită și pentru a obține detalii legate de produsele scanate, precum materialul și volumul.

Cerinte sistem

Smartphone cu Android >=4.1 sau IOS >=9 cu conexiune la internet. Opțional, este nevoie de cameră foto pentru a scana codurile de bare.

Realizatori

Matei Tudose

  • Scoala: Colegiul National de Informatica “Tudor Vianu”
  • Clasa: 10
  • Judet: București
  • Oras: Sector 5

Screenshots