Standardele web - de ce? cum? cand? - Prezentari 2004 Nationala

Descriere

Scurta prezentare a standardelor web, importanta si beneficiile respectarii acestora, metode de design si studii comparative.

Autor

  • Lucian Slatineanu

da eu as avea un topic pe care l-as prefera …

in legatura cu DHTML-ul …standardele DHTML …care … zic eu k nu au ancora si zboara ca un fluture din floare in floare … adik din browser in browser … conceptele de implementare sunt diferite la js in browsere desi aparent au cam aceleasi tool-uri

si in legatura k paginile html …sau nah …xtml … scrise dupa standarde w3 … adevarul este caci cu un editor cu autocomplete cum ar fi Macromedia Dreamweaver MX se poate . Cat de avantajoasa este scriere unei pagini in xhtml …si anuntarea browserului ca este document xhtml si in acelasi timp cat de periculoasa

mitza

Cat de avantajoasa este scriere unei pagini in xhtml ...si anuntarea browserului ca este document xhtml si in acelasi timp cat de periculoasaParerea mea este ca xhtml-ul este xhtml-ul ar putea fii viitorul deoarece este mai "multiplatform" decat html-ul actual. De ce spun asta ? pai fiindca vad ca mai toate telefoanele mobile din ziua de azi au browsere incorporate xhtml, si asta scuteste pe un programator web sa invete 2 limbaje ( html si wml ).
Firmele mari deobicei incearca sa-si extinde prezenta electronica ( vezi Yahoo cu Mobile messenger ), si incearca sa reduca si din costuri, astfel xhtml-ul este mai portabil.

Cat despre cat de periculoasa este anuntarea browserului ca este document xhtml, nu cred ca ar fi vreo problema mai ales ca browserele in ziua de azi se extind mai repede, ofera mai versiuni noi cu imbunatatiri in fiecare trimestru aproape. Tin minte ca era o versiune de Opera ( 6.X parca ) care nu suporta Image map-uri, fapt pentru care l-am sters, dar asta nu era o problema pentru un utilizator windows caci exista Internet Explorer :smiley: . Dar am vazut ca noile versiuni sunt mai rapide si mai flexibile, desi Opera tot mai are de lucrat cu compatibilitatea. A.. si vorbind de astea 2, orice utilizator de internet de acasa are in medie 2 versiuni diferite de browsere ( eu am 4 :laughing: ).

cand vb de cat de periculos e xhtml-ul ma refeream la faptul k un document xhtml trebuie sa fie scrie perfect , ca si un fisier sursa …nu-l compileaza daca nu e sursa buna …daca are erori …asa si la xhtml la un site mamut se pot strecura astfel de erori … sa nu mai vb daca este si un site dinamic.Avantajul este ca browserul i-l ia ca si bun si incearca sa-l afiseze…si daca reuseste … o face intr-un timp f scurt …adica nu se mai uita daca tagurile is inchise … sau atributele puse k lumea .

Salut,Numele meu este Lucian Slatineanu si, dupa cum ati fost informati, voi sustine acest seminar pe tema standardelor web.Seminarul se va axa in principal pe XHTML si CSS, dar sunt deschis la propunerile voastre.mitza > DHTML & scripting DOM tin mai mult de JS si se incadreaza in alta categorie, deci, probabil, acest subiect nu va tine capul de afis.

Daca se va dori, putem discuta si despre eficienta editoarelor de genul DW, cat si despre metode de a “ajuta” aceste editoare sa scrie cod corect.Jay-C > vor fi lamurite diverse probleme de compatibilitate a browserelor, iar la topic-ul “Beneficii” se va discuta si despre avantajele pentru solutiile de browsing mobile.

Si permite-mi sa nu fiu de acord cu tine si sa nu cred ca o secretara obisnuita sau vecinul meu care tocmai a cumparat un calculator (majoritatea utilizatorilor de internet) s-au chinuit sa mai instaleze Opera sau Firefox (sau macar au auzit ca exista si altceva in afara de IE) :smile:Astept sa aflu ce teme va mai intereseaza pentru a incerca sa facem seminarul cat mai interesant.

Iti permit sa nu fii de acord cu mine :smile:La metode de design ce ai de gand sa ne prezinti ?

Jay-C

Parerea mea este ca xhtml-ul este xhtml-ul ar putea fii viitorul deoarece este mai "multiplatform" decat html-ul actual. De ce spun asta ? pai fiindca vad ca mai toate telefoanele mobile din ziua de azi au browsere incorporate xhtml, si asta scuteste pe un programator web sa invete 2 limbaje ( html si wml ).
Firmele mari deobicei incearca sa-si extinde prezenta electronica ( vezi Yahoo cu Mobile messenger ), si incearca sa reduca si din costuri, astfel xhtml-ul este mai portabil.imi pare rau sa-ti zic asta, dar esti cam pe dinafara :smiley:
Jay-C

La metode de design ce ai de gand sa ne prezinti ?metode de separare a continutului de prezentare, dezvoltarea de cod cat mai corect semantic, exemple de layout, si poate chiar si cateva cuvinte despre folosirea mai eficienta a diferitelor soft-uri in acest scop (daca timpul va permite).

chiar daca nu e strict legat de tema seminarului, am putea discuta cate ceva despre tehnici de construit layout-uri cu CSS si probleme arzatoare precum table-less layout cu 3 coloane + footer samd.cred ca ar fi foarte interesant, mai ales acum cand multi vor sa migreze spre CSS 100%multumesc!

Am separat doua mesaje de aici care deviasera intr-un nou thread (click aici).Eu sper ca seminarul sa se orienteze cat mai mult catre avantajele folosirii standardelor si catre educarea in acest sens si nu neaparat pe lucruri foarte concrete legate de implementarea diverselor standarde.Evident, daca audienta va simti nevoia de astfel de explicatii, ok… dar feeling-ul meu este ca atat producatorii de web in general dar mai ales o mare parte din elevi abia daca au auzit ca apare aceasta moda css-only si sunt mai degraba curiosi de ce anume e buna, nu cum anume se fac lucrurile.

Vivi

de ce anume e buna, nu cum anume se fac lucrurile.exact la asa ceva m-am gandit si eu :smile:

oricum, daca dupa asta vor mai fi intrebari despre anumite aspecte "hands-on", va stau la dispozitie.

Seminar: Standardele web - de ce? cum? cand?Scurta prezentare a standardelor web, importanta si beneficiile respectarii acestora, metode de design si studii comparative.Lector: Lucian Slatineanu

Designer Grapefruit Design, specializat in design web si aspectele sale: graphic design, user interface design, usability, accessibility, coding techniques.

Cum nimic pe lumea asta nu este batut in cuie, sunteti invitati sa va exprimati parerea despre acest seminar (ca reply la acest topic). Considerati continutul interesant? Ce directie v-ar placea sa ia prezentarea? Aveti un topic anume pe care l-ati prefera?