A trebuit sa scriu un mic eseu pentru scoala si ma gandesc sa va provoc la o discutie pe marginea lui.
Si intrebarea la care as vrea sa raspundeti, aparent fara legatura cu articolul, este: credeti ca e bine sa va angajati din timpul facultatii sau nu?
Ţara tuturor posibilităţilor
Sunt absolvent politehnist. Am terminat facultatea cu o medie potrivită, am învăţat potrivit de mult, nu m-am remarcat în şcoală şi a venit momentul să îmi încep viaţa.
Să plec în străinătate? Să rămân în România? Discut cu prietenii, colegii, profesorii şi deşi mulţi au opinii asemănătoare, decizia nu e simplă.
Străinătatea îţi oferă un alt nivel de trai şi relaxarea unei societăţi în care deja lucrurile au reuşit şi oamenii par mulţumiţi. Ca angajat la Microsoft sau Google, IBM sau altă companie mare ai ce să înveţi, indiferent de poziţia pe care te-ai angaja. Dar te întrebi cât de sus poţi ajunge într-o astfel de companie? Te înscrii într-o ierarhie bine formată, te înscrii într-o societate în care căile sunt bătătorite, formate, formalizate, faci ca ei şi te dezvolţi aşa cum ţi se dictează. Doar companiile mari îşi permit să angajeze oameni din străinatate şi sunt greoaie sau birocratice, cu ierarhii mari şi prea puţin flexibile.
Pe de altă parte iată-ne într-o Românie imatură din toate punctele de vedere. Începem să ne obişnuim cu Internetul şi tehnologia. Există bani, există firme care sunt dispuse să dea aceşti bani pentru servicii mai bune şi soluţii mai bune. O piaţă tânără şi în plină dezvoltare, încă neexplorată şi cu mână de lucru ieftină, nu doar în IT ci în orice domeniu. Idei care pe plan internaţional nu sunt noi aici nu sunt încă folosite şi tocmai de aceea prind. Putem profita de experienţa altor pieţe care au trecut prin ce trecem noi acum.
Unde sunt tinerii care să profite de aceste oportunităţi? Unde este entuziasmul de a face ceva nou, unde sunt iniţiativele? Cei mai mulţi par să aleagă calea unui job mediocru. Există cerere pentru programatori PHP sau Java, unde nu contează dacă ştii să gândeşti şi să alegi soluţii, dacă eşti dinamic sau dacă ai idei. Absolvim o facultate care ne învaţă să ne supunem sistemului, o facultate care de cele mai multe ori ne dictează ce să facem în loc sa ne ofere loc pentru experimente şi alegeri proprii, idei bune sau proaste dar personale.
Facultatea ne cultivă teama de a gândi pentru noi. Ne este teamă de joburile în care ar trebui să decidem. Ne lipseşte entuziasmul de a spune că vrem să schimbăm lumea începând cu România. Cei ce dau vina pe sistem şi pe salariul mediu pe economie sunt doar ipocriţi care aşteaptă să li se dea mură în gură. În acest moment România este ţara tuturor posibilităţilor în sensul bun al cuvântului, o ţara în care putem să facem orice cu o singură condiţie: să vrem acest lucru.
Să ridicăm capul şi să gândim în perspectivă, să căutăm un job mai bun dacă cel în care suntem acum nu ne place, să nu refuzăm ideile noi pe care le respingem pentru că nu sunt de nasul nostru şi nu se poate aşa ceva, ar fi prea riscant sau îndrăzneţ.
Indrăzneţii înving. Visătorii ajung departe şi România este ţara în care asta se poate întâmpla mai uşor acum decât oricând. Şi nu, nu glumesc.
Mi-a placut ce ai scris… ai dreptate… in Romania industria IT se dezvolta, si avem mai multe sanse pe zi ce trece. Sa presupunem ca ajungi dincolo… cu un carton in mana, de la o facultate din Romania… n-ai experienta… na-i nimic. Cine te baga in seama? Te ia IBM? sau Google sau etc.? Nici nu se uita la tine. Probabil ajungi ca restu`… la o firma de soft mediocra, unde te exploateaza pentru un salariu de nimic. In Romania… cu toate ca e birocratie, si e relativ greu sa infiintezi o firma, dupa ce ai infiintat-o, poti castiga mult mai ales daca esti destept si ai idei (idei noi… care la noi nu sunt exploatatate inca).
Personal as vrea sa raman in Romania… dar nu in Hunedoara, intr-un oras mai mare: Timisoara de exemplu. Am niste dubii totusi… nu stiu la ce fcultate sa merg. Am 2 optiuni:
1. Universitatea de Vest
2. Politehnica
(informatica ma intereseaza la ambele)
As prefera sa lurez in domeniu software… nu hardware… si pe langa asta… nu prea vreau sa invat numai matematica, as vrea sa se puna accent pe informatica.
Vivi… ca esti mai in tema da-ti cu parerea.
Pai acum facultatea o face oricine. Daca ai pretentii la un job bine platit trebuie facut si un masterat impreuna cu niste certificari de baza (Micro$oft, CISCO, ceva Linuxuri) iar daca aspiri la o pozitie mai inalta trebuie neaparat doctorat. Chiar daca suna pretentios, acesti pasi pot fi parcursi de oricine dintre noi atat timp cat este vointa. Nu e deajuns sa te duci la interviu cu un dosar gros daca tu nu poti lega doua cuvinte … trebuie tupeu! Asta am observat-o in multe locuri. Intotdeauna tre’ sa ai gandu’ acesta: “Ei au nevoie de mine! Nu eu! Mai sunt destule firme care m-ar angaja!”. Cat despre statul in Romania … eu incerc sa elimin frontierele, adica pot sta linishtit in Romania si sa colaborez cu o firma americana, germana etc. E foarte usor sa “fugi” dincolo … dar important e sa te si intorci inapoi si sa ajuti cu ceva tzarishoara asta.
// pt. bloodie
Daca te tine materia cenusie indiscutabil Politehnica. Uita-te pe orarele de la facultati si vezi cata matematica si cata info se face.
bloodie
Sa presupunem ca ajungi dincolo... cu un carton in mana, de la o facultate din Romania.... n-ai experienta.. na-i nimic. Cine te baga in seama? Te ia IBM? sau Google sau etc.? Nici nu se uita la tine.
BlackKiss
Pai acum facultatea o face oricine. Daca ai pretentii la un job bine platit trebuie facut si un masterat impreuna cu niste certificari de baza (Micro$oft, CISCO, ceva Linuxuri) iar daca aspiri la o pozitie mai inalta trebuie neaparat doctorat.
Amandoi va inselati. :smile:
Microsoft, Google, IBM se uita si chiar angajeaza oameni care au terminat Politehnica si care nu au fost inca angajati, care nu au masterat si nici certificari. :smile:
Din cate am reusit eu sa ma prind, este foarte important ce anume faci in timpul facultatii: daca te implici in proiecte de cercetare (si asta chiar se poate in Romania, numai sa vrei), ai proiecte personale, te implici si esti pasionat de diverse chestii...
Toate astea arata de fapt ca tu gandesti si esti capabil (lucru e greu de demonstrat daca faci DOAR facultate si e si mai greu de aratat daca ai fost angajat la o firma unde ti s-au dat ordine pe care tu ... le-ai executat).
Nu mi-ati raspuns la intrebare: credeti ca e bine sa va angajati in timpul facultatii, sau nu?
Problema este ca multi au, cum s-a subliniat si mai sus, o gandire mediocra. Vorbeam recent cu un proaspat absolvent de liceu, de la clasa de informatica, ce-mi spunea: “Abia astept sa ajung la facultate. Sper sa ma angajez si eu repede pe undeva.” O astfel de gandire nu e deloc productiva. Omul cat traieste invata. Regula asta se aplica si in IT, poate mai mult ca oriunde, deoarce este unul dintre cele mai dinamice domenii. Pentru a putea avea perspective trebuie sa ai o baza de cunostinte pe care sa o extinzi continuu. Multi se gandesc la bani. Exista o manie a firmelor. Dupa cateva luni de stat la facultate, multi isi spun: “Gata! Imi fac firma!”. Si o fac. Din pacate firma exista numai pe hartie, nu are nici un fel de activitate. Multi se gandesc: “Hai ca stau si astept, poate o pica vreun contract din cer”. Cand ajungi sa-ti pui problema daca sa-ti faci o firma sau nu, gandeste-te mai intai de ce ai nevoie de firma respectiva, ce o sa reprezinte firma respectiva. E nevoie de initiativa, e nevoie de idei si in primul rand, e nevoie de multa, foarte multa munca. Nu faceti greseala (pe care o fac tot mai multi in ziua de azi) sa va vedeti patroni peste noapte. In alta ordine de idei, o firma presupune cheltuieli si in primul rand responsabilitate. Ultima doar in cazul in care chiar vreti sa realizati ceva. O persoana importanta din IT-ul romanesc atragea atentia asupra unui fapt trist. In afara de domeniul antivirus, nu exista un produs software Made In Romania, mai bine zis un brand, care sa fie cunoscut in toata lumea. Stiu, imi veti spune ca romanii lucreaza la multe proiecte ca angajati in firme care mai de care. Dar totusi, de ce sa nu scrie pe ele Made in Romania? Spre deosebire de multe alte domenii, in care Romania este fazuta foarte prost cand vine vorba de produse comerciale, in IT suntem totusi bine vazuti. In ultima vreme, tot mai multa lume apreciaza mana de lucru romaneasca. Nu ar fi placut ca din lista aia lunga de programe “de instalat dupa windows” sa faca parte si niste produse software romanesti? Depinde numai de noi sa schimbam asta. Avem nevoie de vointa si de idei, insa ideile nu apar din senin. E nevoie de foarte multa cunoastere. In final as dori sa va recomand sa investiti mai mult in voi, in educatia voastra, si sa lasati pentru inceput goana dupa bani putini si facuti repede. In momentul in care veti investi in educatia voastra, problema financiara se va rezolva de indata ce veti invata sa aplicati toate cunostintele voastre in moduri cat mai inovative.
twins
Avem nevoie de vointa si de idei, insa ideile nu apar din senin. E nevoie de foarte multa cunoastere. In final as dori sa va recomand sa investiti mai mult in voi, in educatia voastra, si sa lasati pentru inceput goana dupa bani putini si facuti repede. In momentul in care veti investi in educatia voastra, problema financiara se va rezolva de indata ce veti invata sa aplicati toate cunostintele voastre in moduri cat mai inovative.
Excelent punctat.
Eu prezentam un scenariu pur teoretic. Deci eu nu contest ca daca te apuci si lucrii in timpul facultatii la nustiu ce proiecte de cercetare bla bla bla, normal ca dosaru’ se ingroasha shi mai tare shi ai shanse mai mari.
Referitor la intrebarea lui Vivi: Daca e bine sau nu sa ne angajam in facultate! La toata lumea le prinde bine niste bani in plus. Momentan sunt la liceu dar mai colaborez cu niste firme … sunt chestii marunte care imi aduc extracash-ul de care am nevoie. Daca crezi ca poti impaca faculta si serviciu’ poti incepe din anul 1, asta depinde foarte mult de situatia materiala pe care o ai. Sa nu uitam ca odata ce te-ai angajat renuntzi la 75% din placerile vietzii de student (ceea ce e f. greu pentru unii). Daca nu gasesti un job stabil si sigur (cu un salariu motivant) si cu certitudinea ca poti avansa in ierarhie atunci nu are rost sa-ti complici viata de student cu un job. Se mai poate intampla sa te angajeze Microsoft sau Cisco sau alte firme care “recruteaza” de prin faculte studenti cu potential. Viata-i complicata! Oricum, merita incercat un job in timpul facultei, macar de distractie!
Vivi
twins
Avem nevoie de vointa si de idei, insa ideile nu apar din senin. E nevoie de foarte multa cunoastere. In final as dori sa va recomand sa investiti mai mult in voi, in educatia voastra, si sa lasati pentru inceput goana dupa bani putini si facuti repede. In momentul in care veti investi in educatia voastra, problema financiara se va rezolva de indata ce veti invata sa aplicati toate cunostintele voastre in moduri cat mai inovative.
Excelent punctat.
Intradevar ... foarte bine zis, merita aplaudat!
ideile nu apar din senin
... las ca mai apar si idei din senin, gandeshte-te ca multe dintre inventii nu s-au bazat pe multa cunoashtere.
BlackKiss
ideile nu apar din senin
... las ca mai apar si idei din senin, gandeshte-te ca multe dintre inventii nu s-au bazat pe multa cunoashtere.
Idei se gasesc. Idei bune si fezabile mai greu fara cunostinte.
BlackKiss
Daca nu gasesti un job stabil si sigur (cu un salariu motivant) si cu certitudinea ca poti avansa in ierarhie atunci nu are rost sa-ti complici viata de student cu un job. Se mai poate intampla sa te angajeze Microsoft sau Cisco sau alte firme care "recruteaza" de prin faculte studenti cu potential.
Din primul an nu poti gasi un job "stabil si sigur si cu un salariu motivant". Tocmai de aceea anii de facultate ar trebui folositi pentru a dobandi cat mai multe cunostinte.
Nu vine Microsoft si nici Cisco sa recruteze de prin facultati studenti din anii mici cu potential. Firmele mari cauta studenti din anii terminali, tocmai pentru a avea certitudinea ca aceia pot sa inceapa treaba intr-un timp scurt, deoarce firma respectiva are nevoie de un om in momentul acela.
In al doilea rand, chiar daca esti in an terminal, nu poti sa treci de interviurile lor in momentul in care tu nu ai un portofoliu de remarcat. Iar portofoliul nu ti-l faci la firma la care te-ai angajat din primul an si care pana in ultimul an ti-a cerut sa faci munca de rutina in fiecare zi. Cand va cautati un job, incercati in primul rand sa vedeti daca va place job-ul respectiv, daca este un job care va obliga sa acumulati multe cunostinte. Nu va angajati la munca de rutina.
BlackKiss
Daca nu gasesti un job stabil si sigur (cu un salariu motivant) si cu certitudinea ca poti avansa in ierarhie atunci nu are rost sa-ti complici viata de student cu un job.
Ce skilluri poti sa ai tu in primii ani? :smile: Incearca sa te gandesti sincer, nu sa te repezi sa spui ca tu stii multe chestii. :smile: Daca ai fi angajator, ce te-ai astepta de la un student de anul doi sau trei? Eu stiu ce m-as astepta: sa produca cod pe banda rulanta pentru ca el stie php si C sau un limbaj de programare. Nu poti capata alte skilluri cat timp asta o sa fie jobul pentru care o sa fii angajat.
Cum crezi ca poti avansa in ierarhie daca tu esti programator simplu si care nu poate capata alte skilluri decat eventual sa scrie cod mai repede, sa foloseasca niste unelte, sa fie un negru mic din ce in ce mai productiv... ?
p.s. Nu o lua personal, cum ai luat-o intr-un post de mai sus pe care l-ai editat. :smile: Ar fi dragut sa discutam in principiu, nu pe exemple concrete.
p.p.s. Nu se mai baga nimeni in discutie? :smile:
Vivi … ma subestimezi
Merita sa te angajezi in timpul facultatii. si nu neaparat pt. cash (ca bani poti face si prajind cartofi la McDonald`s) ci pt. exprienta care o acumulezi. Vezi ce fac altii, incepi sa cunosti piata, te informezi, vezi de ce greseli se lovesc altii sa stii sa te feresti mai apoi. Abia dupa ce ai vazut “pe viu” cum s-ar spune… cu ce se mananca industria asta (ca teorie stiu toti…) poti sa te gandeshti sa-ti deschizi o firma a ta… Parerea mea ca nu trebuie sa te arunci in facultate la o firma a ta… cel mai bine e sa te angajezi la o firma care lucreaza in domeniu tau de interes.
bloodie
Merita sa te angajezi in timpul facultatii. si nu neaparat pt. cash (ca bani poti face si prajind cartofi la McDonald`s) ci pt. exprienta care o acumulezi. Vezi ce fac altii, incepi sa cunosti piata, te informezi, vezi de ce greseli se lovesc altii sa stii sa te feresti mai apoi.
Experienta asta nu crezi ca o poti acumula oricand si destul de usor?
Cum comentezi ce a spus twins, in legatura cu educatia si cunostintele?
Sa iti dau niste exemple de cursuri pe care nu le poti invata de unul singur (sau oricum, nu le poti invata bine de unul singur) si pe care daca esti angajat le vei neglija si trece peste ele ... doar ca sa le treci:
Proiectarea compilatoarelor
Proiectarea sistemelor de operare
Programare Functionala
Analiza Algoritmilor (algoritmi avansati)
Sisteme multi agent (inteligenta artificiala)
Limbaje de programare distribuite
Retele de calculatoare
Arhitecturi Paralele de Calcul
Proiectare cu Microprocesoare
Limbaje formale si automate
... si altele.
Post-ul meu e foarte lung şi încearcă să răspundă la 3 chestiuni menţionate mai sus.
Îmi cer scuze pentru amestecul de română-engleză.
-----------------------------------
DA! Merită să te angajezi (sau chiar să-ţi faci firme) din timpul facultăţii!
Să purcedem la explicaţii …
Notă: Facem excepţie de tinerele talente care vor cercetare / pedagogie.
Cu toţii ştim rostul facultăţii / şcolii:
1) te ajută explorezi ca să poţi alege
2) te învaţă să înveţi şi să munceşti
1)
Din păcate, primul obiectiv eşuează lamentabil. FMI = mate + info, Poli = mate + info + fizică (excepţie opţionalele). Asta se numeşte explorare? Ce facem cu informatica aplicată în biologie, management-ul, elementele de bază ale economiei, practica sau măcar lucrul în echipă?
Mulţi studenţi filtrează materia în funcţie de interesele lor. În final ieşi din facultate fără să-ţi lărgeşti orizontul. În cel mai bun caz ai învăţat ceva în plus despre info / prog / mate / fiz.
2)
În opinia mea, acesta este cel mai mare plus al şcolii româneşti
Dacă ai avut norocul să primeşti o educaţie decentă, şcoala te poate învăţa să înveţi şi să munceşti.
Aşa cum bine zicea twins, omul învaţă cât trăieşte. Însă NU cunoştinţele, ci capacitatea de a învăţa te vor propulsa în viaţă! Iar capacitatea de învăţare trebuie dublată cu munca şi perseverenţa.
Principiul Pareto se aplică şi aici: 20% din ce învăţăm ne ajută în 80% din cazuri.
Nu ştiu ce fel gândesc marile companii, dar eu spre ex. nu (mai) angajez (sau colaborez cu) oameni care nu îmi demonstrează aceste două calităţi: capacitate de învăţare şi capacitate de muncă.
Din fericire nu şcoala este singura care certifică aceste calităţi. O distincţie la un concurs de prestigiu, un contract greu la o vârstă fragedă sau iniţiativă în diverse proiecte vorbesc de la sine.
În IT totul se schimbă cu o viteză incredibilă. În aceeaşi companie va trebui să săriţi de la un limbaj la altul, de la o bază de date la alta, de la platformă la platformă, de la un departament la altul etc.
Nu învăţaţi tehnologii, matematici şamd. mai mult decât învăţaţi să învaţaţi, gândiţi şi munciţi!
Epoca industrială a trecut. Viitorul aparţine Cunoaşterii, nu Cunoştinţelor!
Cine înţelege lucrul acesta va şti ce anume să urmărească în şcoală, când şi ce job să îşi caute, ce prieteni să-şi aleagă şamd.
Nu vă doresc să ajungeţi ca absolventul de ASE care nu poate vinde fără carte de vizită, ca absolventul de Poli care aplică Java everywhere sau ca absolventul de CSRP care critică logo-ul Nokia pentru că te duce cu gândul la Capela Sixtină …
-----------------------------------
twins
Dupa cateva luni de stat la facultate, multi isi spun: "Gata! Imi fac firma!"
Vis-a-vis de aspectul firmelor, cred că post-ul lui twins trebuie completat.
A face şi a conduce o firmă este foarte “demanding” dar şi “rewarding”. Sunt foarte multe lucruri extraordinare de învăţat.
Însă, cine îşi face firmă ca să facă bani pierde din start.
Cine îşi face firmă ca să înveţe să facă bani are şanse reale.
Aviz celor care aşteaptă “momentul potrivit”: Indiferent de momentul în care vă aventuraţi (anul de facultate, cursurile făcute, vârsta etc.) la început veţi fi NECUNOSCĂTORI. Tabla, creta şi examenele nu pot transmite aceste skill-uri. TREBUIE să mergeţi “pe teren”!
-----------------------------------
vivi
România - ţara tuturor posibilităţilor
Vivi le-a zis bine deja. Vreau doar să mai întăresc ideea că abundenţa oportunităţilor vine cu un preţ.
Ieri am sesizat poliţia deoarece ni s-au furat echipamente dintr-o locaţie. Deşi s-au mişcat foarte repede să colecteze amprente, dovezi etc. ne-au “avertizat” că suntem pasibili de amendă pentru că … nu ne-am asigurat (protejat) bunurile. Amenda minimă este mai mare decât valoarea echipamentelor furate şi termenul “asigurat” (protejat), oricât de ambiguu ar suna, are un sens foarte exact în mintea organelor de poliţie. (lacăt din ăla, cheie din aia, cutie de asta etc.)
“Cititorul avizat” probabil că a observat deja rampa de şpagă. Din fericire, tacticile lor de intimidare nu au dat roade.
Substratul acestei povestiri e că trebuie să lupţi cu România ca să reuşeşti în România. Nu am avut încă “plăcerea” dar am auzit poveşti impresionante despre garda financiară, protecţia consumatorului şi alte organe de reglementare.
vivi
Indrăzneţii înving. Visătorii ajung departe şi România este ţara în care asta se poate întâmpla mai uşor acum decât oricând. Şi nu, nu glumesc.
Da , este bine pentru un student sa se angajeze , poate rezolva problemele unei firme pentru niste bani care pentru el inseamna destul de mult, ca student te intereseaza sa ai un trai mai bun, nu te gandesti neaparat sa ai portofoliu.
Eu inca sunt la liceu , si ma mai implic in colaborari cu diverse firme pentru o suma de bani, si asa reusesc de exemplu sa ma duc in vacanta in strainatate , sa imi fac un upgrade la pc etc.
Un astfel de job in timpul scolii nu trebuie sa fie neaparat in domeniul IT , dupa cum spune si bloodie , poti foarte bine spala vase , praji cartofi etc.
Vorbeam cu un olandez , cam de varsta mea , care dupa ce vine de la scoala , se duce la un fastfood , si spala vase , pentru 10 euro/ora.
Twins , vad ca mergi pe gandirea “scoala , scoala si iar scoala” , de asta si ies din scolile romanesti doar buni teoreticieni , ca la practica majoritatea sunt 0.
Vivi , mai bine ramai in Romania , pentru ca te duci intr-o alta tara , unde te vei simti strain , si cu greu o sa faci niste bani, in 10 ani de exemplu o sa te saturi probabil si o sa vrei iar in Romania, si o sa fii apoi strain in propria ta tara. Tu ai potential si te poti foarte bine angaja la firme care ofera un loc de munca bine platit , comparabil cu salariile din occident.
Din primul an nu poti gasi un job “stabil si sigur si cu un salariu motivant”[/quote:1ujb1eoz]
Nu , dar poti gasi un job part-time , lejer , din care iti poti asigura un banut in plus , si nu baga placa cu “ne gandim numai la bani” , pentru ca trebuie sa recunosti ca este greu fara ei.
[quote:1ujb1eoz]In final as dori sa va recomand sa investiti mai mult in voi, in educatia voastra, si sa lasati pentru inceput goana dupa bani putini si facuti repede.
Eu in final as vrea sa va zic ca facultatea nu ar trebui sa fie gratuita , cum este in occident , ca sa ajungi la facultate trebuie sa o obtii o bursa , sau sa scoti bani din buzunar , si acei bani trebuie sa ii obtii de undeva.
wickedman
Mulţi studenţi filtrează materia în funcţie de interesele lor. În final ieşi din facultate fără să-ţi lărgeşti orizontul. În cel mai bun caz ai învăţat ceva în plus despre info / prog / mate / fiz.
Wickedman, pentru un student care inca nu a iesit din facultate si inca nu a terminat-o, pari a fi foarte sigur despre ce se intampla in timpul ei si cum iesi din ea. :smile: Esti absolut sigur ca nu te inseli?
Vivi
Sa iti dau niste exemple de cursuri pe care nu le poti invata de unul singur (sau oricum, nu le poti invata bine de unul singur) si pe care daca esti angajat le vei neglija si trece peste ele ... doar ca sa le treci:
Proiectarea compilatoarelor
... multe multe ...
Limbaje formale si automate
... si altele.
Nu le poţi învăţa de unul singur (mă rog... excepţie Pătraşcu),
Dar cine a zis că trebuie învăţate?
Consideri că vei folosi aceste cunoştinţe în viitor? Consideri că vei mai şti teoreme de limbaje formale peste 4 ani de Microsoft?
Cel mai probabil nu, însă ai învăţat să înveţi şi să munceşti, deprinderi care îţi vor servi toată viaţa.
Din fericire poţi substitui cursul de "limbaje formale şi automate" cu un internship interesant într-o companie şi tot acolo ajungi.
twins
In momentul in care veti investi in educatia voastra, problema financiara se va rezolva de indata ce veti invata sa aplicati toate cunostintele voastre in moduri cat mai inovative.
A NU se interpreta ca "Do what you like and the money will follow"!
Problema financiară NU se rezolvă de la sine!
IDEI are aproape oricine! Oricât de stupid ar suna lucrul acesta, idei bune are oricine însă numai cine ştie să aplice o idee bună reuşeşte.
Îmi pare rău că nu pot să spun concret, dar acum ~10 zile, un prieten vag de al meu (de abia ne cunoaştem prin Instant Messanging) mi-a spus despre o idee de a lui care adresează o problemă fundamentală de business. Ideea este GENIALĂ! Problema e că nu poate (deocamdată) să o aplice. Nici el (şi nici eu) nu dispunem de strategia şi tactul necesar. El are doar o idee.
idee ......................................................................... bani
Ştiţi ce se află la mijloc? Eu nu ştiu încă dar voi afla.
Cuvinte cheie: patente, studii de piaţă, marketing, economie, finanţare, project manangement, HR, QA, birocraţie, investiţii, achiziţii ...
Sunt SIGUR că mulţi dintre cei care citesc aceste rânduri (cred în sinea lor că) au idei foarte bune de produse şi servicii. Vă întreb pe voi: credeţi că puteţi face bani din aceste idei folosind cunoştinţele voastre şi cele pe care le veţi dobândi în facultate?
Facultatea încă mai funcţionează în slujba industriei. Scopul lor e să te plaseze cât mai bine în combinate, uzini sau catedre.
dirtykid
Twins , vad ca mergi pe gandirea "scoala , scoala si iar scoala" , de asta si ies din scolile romanesti doar buni teoreticieni , ca la practica majoritatea sunt 0.
Nu ai inteles substanta mesajului meu. Vivi a inteles. Nu merg pe gandirea "scoala, scoala si iar scoala" ci pe ideea unui proces continuu de invatare, de perfectionare in acest domeniu. Tu faci greseala de a identifica acest proces cu scoala. E vorba de mai mult decat atat.
dirtykid
Twins , vad ca mergi pe gandirea "scoala , scoala si iar scoala" , de asta si ies din scolile romanesti doar buni teoreticieni , ca la practica majoritatea sunt 0.
Crezi ca o sa ai ocazia in industrie sa scrii un compilator? :smile: Rezultatul temelor de la cursul de compilatoare este ca studentii chiar scriu un compilator, minimal, dar un compilator pe bune.
Echipe de studenti din poli au tot castigat concursuri de proiecte. Iti dau cel mai recent exemplu, o echipa de studenti de anul 4 au luat premiul trei la Windows Embedded Student Challange. Studenti ca mine si ca tine, care au facut scoala. Si cand spun ca au facut scoala nu inseamna ca doar si-au facut temele si s-au dus la cursuri, ci s-au implicat in proiecte din scoala, au avut o idee si au lucrat la ea nu pentru bani ci pentru ca le-a placut, sub indrumarea unui prof si a unor preparatori.
Crezi ca realizarea unui astfel de proiect (foarte diferit de ce se face in industria clasica in care produci soft care sa se vanda) se pune ca practica, sau e doar teorie? :smile: Mie mi se pare mai valoros decat orice angajare pentru ca nu poti face asa ceva decat in facultate (cand esti liber sa faci ORICE, fara responsabilitati si deadline-uri, fara un sef care sa iti spuna CUM sa faci lucrurile).
Prezenta in industrie va formeaza intr-un anume fel. Sunteti implicati intr-o masinarie care trebuie sa produca soft care sa se vanda, o chestie care in cele mai multe cazuri duce la plafonare (pentru cei care sunt pe nivelul de jos, al producerii de cod).
Scoala va ofera posibilitatea sa va formati cum doriti voi, sa explorati si sa testati, sa faceti chestii fun sau cel putin interesante.