Microsoft Technologies, valul 2006 - 2007 - Prezentari 2006 Nationala

Descriere

O trecere in revista a noului val de tehnologii (Windows Vista, Office 2007, .NET Framework 3.0); Ce aduc nou aceste tehnologii, o scurta analiza a impactului pe care il vor avea asupra segmentului educational si nu numai, si ce trebuie noi sa urmarim inainte si dupa aparitia lor.

Autor

  • Tudor Damian

.Net Framework 3.0 ?!? Deja?

Jay-C

.Net Framework 3.0 ?!? Deja?Da :smile:
Jay-C

.Net Framework 3.0 ?!? Deja?.Net Framework 2.0 + wpf + wcf + wf + wcs = .Net framework 3.0 :wink:

mai multe aici:

http://mscenter.cs.tuiasi.ro/blogs/luci ... /1221.aspx

Vedeti si aici:http://blogs.msdn.com/kaevans/archive/2 … 26299.aspxChiar daca o buna vreme s-a vorbit de el sub numele de WinFX, cred ca era fost suficient de clar ca este vorba despre urmatoarea versiune de .NET Framework. Tehnic vorbind, noul framework este un 2.0 “ingrasat” cu WPF (fost Avalon), WCF (fost Indigo), WF (workflow) si WCS, adica Windows CardSpaces (fost InfoCard). Acesta din urma a primit si el numele final.Astfel, .NET Framework 3.0 va fi compus din CLR 2.0, BCL 2.0, ASP.NET 2.0, WinForms 2.0 si noile WPF, WCF, WF si WCS. Codebase-ul ramane cel din .NET Framework 2.0.Daca mai aveti intrebari/nelamuriri, va rog sa le treceti aici (sa stiu ce mai includ in prezentare). :smile:

aaaaaa…cine esti ? :smiley:

Tudor Damian. :smile:

Tudy

Tudor Damian. :smile:


Esti cumva unul din tipii care a participat la "turneul" Rock The Launch! (parca asa se numea) ?

Ar fi interesant de aflat cum o sa versioneze Microsoft .NET de acum incolo:.NET 1.0 = ASP.NET 1.0, CLR 1.0, C# 1.0

.NET 1.1 = ASP.NET 1.1, CLR 1.1, C# 1.2

.NET 2.0 = ASP.NET 2.0, CLR 2.0, C# 2.0 // pana aici pare logic

//de aici in colo nu eeste greu sa ne imaginam ca versiunile vor arata asha

.NET 3.0 = ASP.NET 2.0, CLR 2.0, C# 2.0 WPF 1.0, WCF1.0, WF 1.0, WC

.NET 4.0 = ASP.NET 2.0, CLR 2.0, C# 3.0 WPF 1.0, WCF1.1, WF 1.1, WC

.NET 5.0 = ASP.NET 3.0, CLR 2.0, C# 3.0 WPF 1.1, WCF1.2, WF 1.1, WCSunt curios sa aflu daca asha va arata versionarea in .NET de acum incolo ?

Ce sa mai intzeleaga lumea din versionarea asta ?

Si MS zicea ca WinFX devine .NET 3 pentru a clarifica lucrurile :neutral_face:In rest nimik nou in .NET 3 tehnologiile sunt cunoscute de deja 2 ani, cred ca toata lumea s-a plictisit deja de ele !Toate Cele bune

Florin

Jay-C
Tudy

Tudor Damian. :smile:


Esti cumva unul din tipii care a participat la "turneul" Rock The Launch! (parca asa se numea) ?
Da. Era Microsoft | Academic Tour, dar se mergea sub brand-ul de lansare oficial cu Ready to Rock the launch... :smile:

De ce?
FBKK

Ar fi interesant de aflat cum o sa versioneze Microsoft .NET de acum incolo:

.NET 1.0 = ASP.NET 1.0, CLR 1.0, C# 1.0
.NET 1.1 = ASP.NET 1.1, CLR 1.1, C# 1.2
.NET 2.0 = ASP.NET 2.0, CLR 2.0, C# 2.0 // pana aici pare logic
//de aici in colo nu eeste greu sa ne imaginam ca versiunile vor arata asha
.NET 3.0 = ASP.NET 2.0, CLR 2.0, C# 2.0 WPF 1.0, WCF1.0, WF 1.0, WC
.NET 4.0 = ASP.NET 2.0, CLR 2.0, C# 3.0 WPF 1.0, WCF1.1, WF 1.1, WC
.NET 5.0 = ASP.NET 3.0, CLR 2.0, C# 3.0 WPF 1.1, WCF1.2, WF 1.1, WC

Sunt curios sa aflu daca asha va arata versionarea in .NET de acum incolo ?
Ce sa mai intzeleaga lumea din versionarea asta ?
Si MS zicea ca WinFX devine .NET 3 pentru a clarifica lucrurile :neutral_face:

In rest nimik nou in .NET 3 tehnologiile sunt cunoscute de deja 2 ani, cred ca toata lumea s-a plictisit deja de ele !

Toate Cele bune
FlorinPentru a putea scoate in evidenta seria de facilitati aduse de WPF, WCF, WWF, WCS, initial se gandisera sa-i spuna WinFX, prezentand-ul ca pe un "urmas" al Win32. Insa lumea a inceput sa intrebe disperata pe toate caile posibile ce urma sa se intample cu .NET Framework? Va mai exista suport pentru cei care au inceput development in .NET FW? Cum vor fi ei afectati daca apare WinFX? Etc. Pe astia au incercat sa ii lamureasca spunandu-le ca WinFX e bazat pe versiunea curenta de .NET Framework, venind doar ca o extindere (mare) a functiilor acestuia. Observand probabil ca nu prea le-a mers faza cu lamuritul, cei de la marketing au decis aceasta schimbare de nume (in spate e aceeasi distractie, deci doar numele s-a schimbat).

Detalii despre ce vor contine urmatoarele versiuni de .NET Framework nu s-au dat (insa nu e greu sa urmaresti si singur un LINQ, C-Omega, etc si sa presupui ca vor fi incluse in viitoarele versiuni), si nici nu cred ca versionarea in sine a .NET FW este esentiala, la fel cum nu e esentiala nici memorarea tuturor componentelor .NET FW. In fond, vei avea tot timpul parte de chestii gen WinFX Developer Reference unde sa te duci sa vezi ce e nou si ce a ramas neschimbat. Pe tine trebuie sa te preocupe strict ceea ce iti e util de-acolo.

De plictisit s-au plictisit cei care au fost interesati la momentul respectiv cu ce se mananca un Indigo sau un Avalon, in general cei din categoria "early adapters", si pentru care acum cand spui WPF, WCF, ... nu vii cu nimic nou. Prin prisma acestor lucruri, putem sa povestim despre noul approach al celor de la Microsoft, si anume punerea la dispozitia comunitatii a unor versiuni intermediare (tocmai pentru a primi feedback si a-i aduce pe cei interesati in punctul de a sti deja despre ce e vorba in Indigo/Avalon cu mult timp inainte ca acesta sa apara pe piata). Nu cred ca lumea ar fi stiut despre ce e vorba in Avalon sau Indigo, daca nu apareau atatea CTP-uri publice pe care comunitatea sa le testeze... :smile:
Tudy
Jay-C
Tudy

Tudor Damian. :smile:


Esti cumva unul din tipii care a participat la "turneul" Rock The Launch! (parca asa se numea) ?
Da. Era Microsoft | Academic Tour, dar se mergea sub brand-ul de lansare oficial cu Ready to Rock the launch... :smile:

De ce?
Am fost la prezentarea de la galati din toamna (sau era iarna?) si mi-a placut cum ati prezentat. :smile:

.NET Framework 3.0 nu prea isi are rostul sincer sa fiu. 2.0 a venit cu multe imbunatatiri ale limbajelor pe care le suporta … am citit o data un scurt articol in care era prezentata posibilitatea de a scrie var alpha = (o valoare de ce tip vrei ) si ulterior variabila ar fi devenit de acel tip … Am avut impresia ca e vorba de ce va oferi .Net 3.0 … insa pur si simplu sa ia WinFx si inca cateva proiecte doar de dragul de a ingrasa frameworkul nu reprezinta un motiv sa ii spuna 3.0 … de ce nu 2.1 … sa urmeze cursul versiunii 1.0 -> 1.1 ( nici acolo nu s-a produs o mare schimbare … au adaugat ceva Framework-ului )Eu ma declar ca mare fan al .Net-ului … il prefer ( indiferent de nume ) oricand si la orice ora … decat java si JRE … mai bine Microsoft ( si mai rapid ) C++,VB,C#,J# si CLR …decat native code in C/C++ mai bine managed code in .NETEsti convins ca nu vor fi ceva schimbari la nivelul sintaxei la limbajele de programare … eventual posib de a scrie clase in interiorul functiilor in C# … 2.0 a adaugat declararea delegate-lor si inca cateva bunatati…Corect ar fi ca 3.0 sa faca acelasi lucru… asta e ideea de baza a asertiunilor anterioare

Am citit ce scriau la orcas suna fff bine, intradevar e nevoie de o noua versiune, fie ea 3.0 … sincer am incercat sa dau jos WinFX cand era parca inca in beta si era urias ( aprox 150 MB ) daca nu mai mult nu mai tin minte … de aceea am zis ca “ingrasa” framework-ul …Si nu ai raspuns la intrebarea legata de sintaxa… vor mai aparea modificari sau s-a ajuns la concluzia ca nu mai e necesara ?

Am urmarit niste link-uri la Orcas si se pare ca versiunea 3.0 a framework-ului vine cu importante schimbari in ceea ce priveste C# si probabil VB( nu il folosesc asa ca nu am verificat ) :stuck_out_tongue:Exact ceea ce spuneam la primul post al meu, se va introduce tipul var ( care va pastra tipul de date care ii este dat ( ex. int, string, List<int> etc. ) pe parcursul intregii executii a codului )… de asemenea au mai introdus o serie intreaga de facilitati .In sectiunea Videos a urmatorului link ( proiectul LINQ ) : http://msdn.microsoft.com/data/ref/linq/Veti descoperi minunatul C# 3.0 … :smile:Asadar .Net FW 3.0 vine acompaniat si de imbunatatiri in ceea ce priveste sintaxa limbajelor .NET si nu doar ingrasat… asta era curiozitatea mea, era chiar absurd sa lanseze FW 3.0 doar fiindca WPF, WCF , WF si WCS nu-si gaseau locul …Oricum deabia astept seminarul … m-ati facut curios …

Eu sunt interesat de C# in principal, este limbajul care ma caracterizeaza. Ce a reusit Microsoft cu .NET este minunat, sa vedem daca Mono reuseste sa realizeze crossplatform-ul spun asta pentru ca desi pe Linux exista suport pe windows am impresia ca lasa putin de dorit, iar IDE-urile care suporta .NET/Mono nu sunt inca la fel de evoluate precum Visual Studio, se vede ca noua politica a Microsoft-ului da roade :smiling_imp::

Mda… Eu eram mai sus - n-am observat ca nu eram logged on. :flushed:

Pe laptop nu ma logasem pana acum pe forum, si sunt obisnuit cu auto-login…Acum sunt undeva in Spania, pe balcon, la 200m de mare, conectat la una din retelele wireless free de pe-aici, si lucrez la .ppt-ul pentru seminar. Asa ca daca mai aveti sugestii cu ce ati vrea sa includ(em) in discutii - acum e momentul. :smiley:

Am 2 intrebari de care mi-am adus aminte tarziu : :disappointed:1: Cum folosesc Aero background pentru controale ? (Adica efectul ala de stained glass pentru background k in wmp11, win calendar , photo preview etc.)2: Cum “Trag” o fereastra cu forma neregulata si fara title bar pe ecran in WPF (in WinForms e chiar banal), dar in WPF dupa ore de cautari tot n-am gasit o metoda.3: (Shtiu am zis 2 intrebari , dar pana scriam mi-a venit asta): Shell programing , ce se poate folosi din WinFX in acest sens ?

Din ce-am lucrat cu WinFX , nu au iesit in evidenta facilitati pentru lucrul cu shell-ul si chiar sper ca aceste facilitati sa existe (nu ca ash avea ceva impotriva cu Interop-ul, dar ma ashtept si la cod Managed de la MS in acest sens curand )Sper k nu am postat aceste intrebari mult prea tarziu, mersi !FBKK

Un raspuns pe fuga la 3) - cauta informatii despre Windows PowerShell (fostul “Monad”). Poti incepe de aici. :wink:

Pentru 1) si 2) - ce versiune de WinFX Components folosesti? Ai incercat CTP-ul din iulie? …Chiar si asa, integrarea cu IDE-ul (drag & drop, etc) nu va fi completa decat odata cu lansarea noii versiuni (“Orcas”) a Visual Studio, deci probabil ca facilitatile de care vorbesti tu nu au fost inca incluse (a se citi facute publice) in CTP-urile recente de WinFX. N-am verificat manual, deci nu pot sa confirm problemele pe care le ai. Sper ca macar raspunsul la 3) sa te ajute :smile:

FBKK_guest


2: Cum "Trag" o fereastra cu forma neregulata si fara title bar pe ecran in WPF (in WinForms e chiar banal), dar in WPF dupa ore de cautari tot n-am gasit o metoda.Chestia asta o faceam folosind o fereastra winforms in care hostam un xaml. Am "furat" acest artificiu din blog-ul project managerului de la Interactive Designer.
Dar dragdrop la fereastra este implementat incepand cu June CTP...
Fereastra trebuie sa aiba allowtransparency, si la evenimentul de previewmousedown, apelezi metoda DragMove()
easy as pie.

Best practice: Window in care ai un Grid in care ai un .png (pentru forma ferestrei) :wink:

link-uri interesante despre wpf:
http://ms.info.uaic.ro/blogs/andrei_iac ... /5531.aspx

:wink: mult succes...

Nu setarea Formei ferestrei era problema , ci tragerea ei cu mouse-ul pe ecran la runtime, o sa incerc cu DragMove, Mersi !Cat despre power shell , eu ma refeream la Shell programming adica la windows shell, nu monad, ci shell-ul de explorer , mai concret functiile din shell32.dll pentru lucrul cu fisiere itemi din explorer , shell extensions (pentru explorer, context menus etc.) din nou fara legatura cu monad.Pentru ca .NET Framework nu are capacitati native de extindere a shellului explorer-ului de exmplu adaugarea unui handler de context menu pentru un tip de fisier nu se poate realiza decat prin COM / COMInterop si speram ca WinFX sa ajute cu interopul dintre un program managed si Win explorer.Cel mai banal exmplu , nevoia de a importa SHGetFileInfo cu structurile aferente din shell32.dll, pentru a obtine icon-urile pentru fisiere pentru a le introduce intr-un listview, neexistand o alternativa managed, chiar dak ar fi un wrapper in jurul aceleiasi functii.